Američka Akita: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Američka Akita je poznata po svojoj snazi, lojalnosti i impresivnom izgledu. Ova pasmina potječe iz Japana, ali se razvila u Sjedinjenim Američkim Državama u svoju vlastitu varijantu. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Američkoj Akiti, uključujući njezine karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Američke Akite

Američka Akita potječe iz Japana gdje su ovi psi prvotno uzgajani za lov na veliku divljač poput medvjeda. Tijekom vremena, Akita je postala simbol plemstva i lojalnosti u Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata, američki vojnici su donijeli Akite u Sjedinjene Američke Države, gdje je pasmina razvijena u nešto veću i robusniju varijantu.

Američka Akita danas se razlikuje od svoje japanske rođakinje po veličini i strukturi. Dok japanska Akita zadržava elegantniji izgled, Američka Akita je masivnija i snažnija. Ova pasmina je priznata kao zasebna od japanske Akite od strane kinoloških saveza diljem svijeta.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Mužjaci teže između 45-59 kg, a ženke 32-45 kg.
 • Visina: Mužjaci su visoki 66-71 cm, a ženke 61-66 cm.
 • Dlaka: Gusta, dvostruka dlaka koja može biti kratka ili srednje duga.
 • Boja: Različite boje uključujući bijelu, crnu, smeđu, tigrastu i mješavine.
 • Glava: Široka i masivna s malim, trokutastim očima.
 • Rep: Snažno uvijen preko leđa.

Temperament i ponašanje

Američka Akita je poznata po svojoj lojalnosti i zaštitničkom instinktu. Oni su vrlo posvećeni svojoj obitelji i mogu biti oprezni prema strancima. Ova pasmina često pokazuje dominantno ponašanje, stoga je važna rana socijalizacija i obuka.

Unatoč svojoj snazi, Američka Akita je često tiha i suzdržana. Oni rijetko laju bez razloga, ali će reagirati ako osjete prijetnju. Akite vole biti u društvu svoje obitelji i mogu patiti od separacijske anksioznosti ako su predugo sami.

Američke Akite imaju izražen lovački instinkt. Ovaj instinkt može dovesti do problema s drugim manjim životinjama u kući. Zbog toga je važno pažljivo ih upoznavati s drugim kućnim ljubimcima i raditi na njihovoj socijalizaciji.

Trening i socijalizacija

Trening Američke Akite treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna, ali i tvrdoglava, stoga zahtijeva dosljedan i pozitivan pristup. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost.

Rana socijalizacija je ključna za Američku Akitu. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti opreznost prema strancima i spriječiti potencijalno agresivno ponašanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Američke Akite vole biti aktivne i sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući hodanje, planinarenje i igranje.

Njega i održavanje

Njega dlake Američke Akite zahtijeva redovito četkanje. Ova pasmina ima dvostruku dlaku koja se linja sezonski. Tijekom perioda linjanja, potrebno je češće četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka i spriječilo stvaranje čvorova.

Kupanje Američke Akite treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Prečesto kupanje može isušiti kožu i oštetiti prirodna ulja u dlaci. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Američka Akita može biti sklona određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.
 • Autoimuni poremećaji: Problemi s imunološkim sustavom koji mogu uzrokovati razne bolesti.
 • Problemi s kožom: Razne alergije i iritacije kože.
 • Problemi sa štitnjačom: Hipotireoza je česta kod ove pasmine i može uzrokovati letargiju, povećanje težine i probleme s kožom.
 • Glaukom: Povećani pritisak u oku koji može dovesti do sljepoće.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Američke Akite zdravom i sretnom.

Prehrana

Prehrana Američke Akite treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Američke Akite ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Američka Akita najbolje se osjeća u kući s velikim dvorištem gdje može slobodno trčati. Ova pasmina voli biti aktivna i potrebno joj je dovoljno prostora za kretanje.

Stanovanje u stanu može biti moguće ako se osiguraju redovite duge šetnje i fizička aktivnost. Međutim, važno je napomenuti da Akite trebaju puno mentalne stimulacije kako bi bile sretne i zadovoljne.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Američke Akite. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Američke Akite zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašu Američku Akitu.

Zanimljivosti o pasmini Američka Akita

Američka Akita ima mnoge zanimljive karakteristike koje je čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj hrabrosti i odanosti, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Simbol lojalnosti

U Japanu, Akita je simbol lojalnosti i hrabrosti. Ovi psi često se daruju kao znak poštovanja i sreće.

Uloga u kulturi

Američka Akita je često prikazana u filmovima i knjigama zbog svog impresivnog izgleda i karaktera. Poznata priča o Hachiku, vjernoj japanskoj Akiti, inspirirala je mnoge filmove i knjige.

Adaptacija na klimu

Unatoč gustom krznu, Američke Akite se dobro prilagođavaju različitim klimatskim uvjetima. Njihova dvostruka dlaka pruža izolaciju kako od hladnoće, tako i od vrućine.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Američka Akita i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts