15 Malih Pasmina Pasa Koje Nisu Živčane

Podijeli:

Kada razmišljamo o malim pasminama pasa, često ih povezujemo s nervoznim ili živčanim ponašanjem. Međutim, postoji mnogo malih pasmina koje su poznate po svom mirnom i opuštenom karakteru. Ovaj članak istražuje 15 malih pasmina pasa koje nisu sklone živčanosti, pružajući uvid u njihove osobine i zašto bi mogle biti idealan izbor za one koji traže smirenog četveronožnog prijatelja.

Cavalier King Charles španijel

Cavalier King Charles španijel je pasmina poznata po svojoj ljubaznosti i druželjubivosti. Nisu skloni živčanosti i često se koriste kao terapijski psi zbog svoje umirujuće naravi. Lako se prilagođavaju životu u stanu i odlični su za obitelji, starije osobe i pojedince koji traže nježnog saputnika.

Ovi psi vole biti u društvu ljudi i ne vole biti sami. Uživaju u šetnjama i igri, ali ne zahtijevaju puno vježbanja, što ih čini idealnim za manje aktivne vlasnike. Njihova potreba za ljudskom pažnjom i sposobnost adaptacije na različite životne uvjete čini ih izuzetno popularnim u urbanim sredinama.

Shih Tzu

Shih Tzu je još jedna pasmina koja je poznata po svojoj mirnoj prirodi. Često ih možemo vidjeti kako mirno leže u krilu svog vlasnika, uživajući u pažnji i opuštenosti. Iako vole druženje, ne pokazuju znakove nervoze čak ni u bučnijim okruženjima.

Zahvaljujući svom prijateljskom karakteru, Shih Tzu je odličan izbor za obitelji s djecom i za ljude koji žive sami. Njihova adaptabilnost i lakoća učenja čine ih popularnim izborom za prve vlasnike pasa. Shih Tzu su također poznati po svojoj dugoj, raskošnoj dlaci koja zahtijeva redovito održavanje.

Mops

Mops je pasmina koja je vrlo poznata po svojoj ljubaznoj i veseloj naravi. Ovi psi su izuzetno društveni i vole provoditi vrijeme s ljudima. Nisu skloni živčanosti i vrlo su prilagodljivi na različite životne uvjete, što ih čini idealnim za život u stanovima.

Iako su mopsi poznati po svom smiješnom izgledu i ponekad glasnom disanju, njihova potreba za druženjem i stalnom pažnjom čini ih izuzetno privrženim ljubimcima. Ne zahtijevaju puno vježbanja, ali treba paziti na njihovu prehranu i zdravlje zbog sklonosti ka pretilosti.

Bichon Frise

Bichon Frise je mala pasmina poznata po svojoj veseloj i živahnoj naravi. Ovi psi su vrlo prilagodljivi i odlično se slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima. Njihova mirna priroda čini ih idealnim izborom za one koji žive u stanovima ili imaju ograničen prostor.

Bichoni su aktivni i igrivi, ali njihova aktivnost nije prekomjerna, pa ne zahtijevaju mnogo prostora za igru. Njihova dlaka zahtijeva redovito četkanje i održavanje kako bi ostala sjajna i zdrava. Ova pasmina je također poznata po svojoj inteligenciji i lakoći učenja novih trikova.

Francuski buldog

Francuski buldog je mala pasmina s velikom osobnošću. Po karakteru su mirni i prijateljski nastrojeni, vrlo privrženi svojim vlasnicima. Nisu skloni živčanim reakcijama, što ih čini dobrim izborom za urbane stanove i kuće bez velikog dvorišta.

Iako su francuski buldozi poznati po svom tvrdoglavom streaku, oni su vrlo ljubavi i uživaju u interakcijama s ljudima. Treba imati na umu da ova pasmina može imati problema s disanjem i pregrijavanjem, stoga je važno osigurati im umjerenu vježbu i pravilnu njegu, posebno tijekom toplijih mjeseci.

Coton de Tulear

Coton de Tulear je mala pasmina pasa poznata po svojoj bijeloj, pamučnoj dlaci i vrlo ljubaznom karakteru. Ovi psi su vrlo druželjubivi i lako se prilagođavaju životu u obitelji. Nisu skloni živčanosti i dobro se snalaze u različitim životnim situacijama.

Zbog svoje prilagodljive i mirne naravi, Coton de Tulear je odličan izbor za ljude koji žive u stanovima. Oni su također vrlo ig

Maltezer

Maltezer je još jedna mala pasmina koja je poznata po svojoj elegantnoj i lijepoj bijeloj dlaci. Ovi psi su vrlo nježni i privrženi, a njihova ljubav prema druženju s ljudima čini ih sjajnim ljubimcima za obitelji i pojedince. Nisu skloni živčanosti i vrlo su strpljivi, što ih čini idealnim za starije osobe i domove s djecom.

Iako Maltezeri uživaju u igri i druženju, njihova potreba za redovitim četkanjem i njegom dlake ne smije se zanemariti. Njihova dlaka može lako zapetljati i zahtijeva konstantnu pažnju kako bi ostala zdrava i lijepa. Maltezer je također poznat po svojoj inteligenciji i sposobnosti da se brzo uči novim naredbama.

Tibetanski terijer

Tibetanski terijer nije pravi terijer po temperamentu, već je poznat po svojoj mirnoj i stabilnoj naravi. Ova pasmina ima dugu povijest kao pratilac i čuvar u Tibetanskim manastirima, što objašnjava njihovu odanost i zaštitnički stav prema obitelji. Nisu skloni živčanosti i vrlo su prilagodljivi na promjene u svojoj okolini.

Osim njihove mirne naravi, Tibetanski terijeri su također poznati po svojoj dugoj i lijepoj dlaci koja zahtijeva redovitu njegu. Oni su vrlo aktivni psi koji uživaju u šetnjama i igrama na otvorenom, ali će se rado opustiti kraj svojih vlasnika nakon dugog dana. Njihova svestranost i ljubaznost čine ih popularnim izborom za mnoge obitelji.

Basenji

Basenji je poznat kao “pas koji ne laje”, ali to ne znači da je tiha pasmina. Umjesto laveža, oni često ispuštaju jedinstvene zvukove koji nalikuju pjevu. Njihova neobična osobina i mirna narav čine ih zanimljivim izborom za one koji traže neobičnog ljubimca. Basenji su vrlo nezavisni, ali nisu sklонi živčanom ponašanju.

Ova pasmina je vrlo aktivna i zahtijeva redovitu tjelesnu aktivnost, ali njihova inteligencija i nezavisnost ponekad mogu predstavljati izazov u treningu. Basenji su odlični za aktivne pojedince ili obitelji koje mogu zadovoljiti njihovu potrebu za aktivnošću i mentalnom stimulacijom. Njihova kratka dlaka također je relativno laka za održavanje, što dodatno smanjuje potrebu za čestim četkanjem.

Havanese

Havanese, poznat i kao kubanski svileni pas, je mala pasmina poznata po svojoj dugoj, svilenkastoj dlaci i vrlo privrženom karakteru. Oni su izuzetno društveni psi koji uživaju u pažnji svojih vlasnika i lako se vežu za članove obitelji. Nisu sklонi živčanosti i odlično se slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima.

Zbog svoje ljubavi prema druženju, Havanese pasmine nisu idealne za one koji provode mnogo vremena van kuće. Oni zahtijevaju redovitu interakciju i ne vole biti sami duže vrijeme. Njihova dlaka zahtijeva redovitu njegu kako bi se spriječilo zapetljavanje i održalo zdravlje. Havanese je također poznat po svojoj sposobnosti prilagodbe na različite životne uvjete, čineći ga odličnim izborom za stanovanje u gradu.

Talijanski hrt

Italijanski hrt je vrlo elegantna i graciozna pasmina koja je poznata po svojoj visokoj, vitkoj građi i brzini. Iako su vrlo aktivni kada su na otvorenom, kod kuće su iznenađujuće mirni i opušteni. Ova pasmina nije sklona živčanosti, što ih čini dobrim izborom za urbane stanove i mirne domove.

Italijanski hrtovi su vrlo privrženi svojim vlasnicima i mogu biti prilično stidljivi prema strancima. Oni zahtijevaju blagu, ali dosljednu socijalizaciju kako bi ostali otvoreni i samouvjereni u različitim društvenim situacijama. Zbog svoje tanke dlake i minimalnih zahtjeva za održavanjem, Italijanski hrt je odličan izbor za one koji traže manje zahtjevnog ljubimca.

Japanski chin

Japanski chin je pasmina poznata po svojoj aristokratskoj prošlosti i izražajnim očima koje odražavaju njihovu duboku emocionalnu povezanost s vlasnicima. Oni su vrlo mirni i dostojanstveni, i rijetko pokazuju znakove živčanosti. Japanski chin je idealan za one koji žele nisku razinu energije i visoku razinu privrženosti od svojeg psa.

Unatoč svojoj maloj veličini, Japanski chin je vrlo samouvjeren i može dobro upravljati svojim okruženjem bez puno uzbuđenja. Njihova dlaka zahtijeva redovitu njegu kako bi ostala lijepa i zdrava, ali njihova opća prilagodljivost čini ih lako upravljivim za širok raspon vlasnika. Japanski chin je također poznat po svojoj inteligenciji i sposobnosti brzog učenja.

Lhasa Apso

Lhasa Apso je drevna pasmina poznata po svojoj nezavisnosti i čuvarskim instinktima, naslijeđenim od svojih dana kao čuvari tibetanskih manastira. Ova pasmina je mirna i ozbiljna, s dubokom privrženošću prema svojim vlasnicima, što ih čini izvrsnim kućnim ljubimcima. Oni nisu skloni živčanosti i dobro se nose s promjenjivim okruženjima.

Lhasa Apsos uživaju u umjerenim šetnjama i igrama, ali više vole mirnu rutinu i poznato okruženje. Njihova duga, gusta dlaka zahtijeva redovitu njegu kako bi se spriječilo zapetljavanje i osiguralo njihovo dobro zdravlje. Ova pasmina je također poznata po svojoj inteligenciji i neovisnosti, što može ponekad predstavljati izazov u treningu.

Pekinezer

Pekinezer je pasmina s dugačkom poviješću kao ljubimac kineskih careva, a danas je poznat po svojoj lojalnosti i privrženosti prema obitelji. Unatoč svojoj maloj veličini, Pekinezeri su vrlo hrabri i ne boje se stati u obranu svojih vlasnika. Oni su mirni i staloženi, i rijetko pokazuju živčanu narav.

Ova pasmina je idealna za stanovanje zbog svoje malene veličine i niske potrebe za fizičkom aktivnošću. Međutim, njihova dlaka zahtijeva redovitu njegu kako bi ostala čista i zdrava. Pekinezeri su također poznati po svojoj samostalnosti i mogu biti prilično tvrdoglavi, što zahtijeva strpljenje i dosljednost u treningu.

Shiba Inu

Shiba Inu je japanska pasmina poznata po svojoj nezavisnoj prirodi i lijepom izgledu. Oni su vrlo čisti i mirni psi koji ne zahtijevaju mnogo pažnje, što ih čini odličnim izborom za zaposlene pojedince ili one koji preferiraju manje zahtjevne kućne ljubimce. Shiba Inu nije sklon živčanosti i dobro se prilagođava različitim životnim stilovima.

Ovi psi su vrlo lojalni svojim vlasnicima, ali mogu biti rezervirani prema strancima, što zahtijeva ranu i konzistentnu socijalizaciju. Njihova krzna su relativno laka za održavanje, iako se dva puta godišnje linjaju obilato. Shiba Inu također uživa u aktivnostima poput šetnji i igre, ali će se rado opustiti kod kuće nakon dosta vježbanja.

Similar Posts