Shih Tzu: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Shih Tzu je pasmina poznata po svojoj dugoj, raskošnoj dlaci i prijateljskoj naravi. Porijeklom iz Tibeta, ovi psi su bili darovi kraljevskim obiteljima i odgajani su kako bi pružali društvo. U ovom članku saznat ćete sve što je potrebno o Shih Tzu pasmini, uključujući njihove osobine, potrebe za njegom i kako ih najbolje odgojiti da budu zdravi i sretni ljubimci.

Povijest Pasmine Shih Tzu

Shih Tzu je drevna pasmina koja potječe iz Tibeta gdje su ih uzgajali kao pse za pratnju u budističkim manastirima. Vjeruje se da su darovani kineskoj carskoj obitelji kao dragocjeni darovi. U Kini su se razvili i postali popularni kao dvorski psi tijekom dinastije Ming.

Poznati po svojoj gracioznosti i dostojanstvu, Shih Tzu su često opisivani kao ‘lavji psi’ zbog svoje duge, guste dlake koja podsjeća na grivu lava. Pasma je postala široko prepoznata u ostatku svijeta sredinom 20. stoljeća i danas su jedni od najomiljenijih kućnih ljubimaca.

Fizičke Karakteristike Shih Tzu

Shih Tzu su mali do srednje veliki psi s izrazito dugom i gustom dlakom. Njihove fizičke karakteristike uključuju:

 • Veličina: Obično teže između 4 i 7.5 kg.
 • Glava: Ima široku, okruglu glavu s kratkom njuškom i velikim, tamnim očima.
 • Dlaka: Jedna od najprepoznatljivijih značajki, duga je i može biti svih boja.
 • Rep: Nose ga zavijenog iznad leđa, često prekriven bogatom dlakom.

Unatoč svojoj maloj veličini, Shih Tzu su čvrsto građeni i poznati su po svom dostojanstvenom i ponosnom držanju. Njihova ljupka pojava često skriva čvrst i nezavisni karakter.

Temperament Shih Tzu

Shih Tzu su poznati po svom prijateljskom i otvorenom temperamentu. Vrlo su društveni i vole biti u središtu pažnje, što ih čini odličnim kućnim ljubimcima za obitelji i starije osobe.

Iako su mali, imaju veliku osobnost i često se mogu pokazati tvrdoglavi. Važno je rano ih socijalizirati i trenirati kako bi se izbjegli problemi s ponašanjem kao što su prekomjerna lajanja ili agresija prema strancima.

Unatoč svojoj veličini, Shih Tzu nisu krhki psi. Oni su zapravo prilično otporni i mogu biti iznenađujuće energični i igrivi. Njihova želja za igrom i druženjem čini ih sjajnim suputnicima.

Zahtjevi za Njegu i Higijenu

Shih Tzu zahtijevaju redovitu njegu da bi njihova dlaka ostala zdrava i uredna. Evo nekoliko ključnih točaka koje treba imati na umu:

 • Četkanje: Dugu dlaku treba četkati svakodnevno kako bi se spriječilo petljanje.
 • Kupanje: Trebaju redovite kupke svakih nekoliko tjedana uz upotrebu blagih šampona.
 • Oči i uši: Trebaju redovitu provjeru i čišćenje zbog svoje kratke njuške i velikih očiju.
 • Nokti: Redovito ih treba kratiti kako bi se izbjegle neugodnosti i problemi s hodanjem.

Iako njega Shih Tzu može biti zahtjevna, redovita i pažljiva briga će osigurati da vaš pas ostane zdrav i sretan. Održavanje dobre rutine njege ključno je za prevenciju zdravstvenih problema povezanih s njihovom dlakom i kožom.

Zdravstveni Izazovi

Shih Tzu su generalno zdrava pasmina, ali imaju nekoliko predispozicija na zdravstvene probleme koje vlasnici trebaju znati. Problemi s disanjem su česti zbog njihove kratke njuške.

Oni su također skloni određenim bolestima oka kao što su progresivna atrofija retine i keratitis. Redoviti pregledi kod veterinara su neophodni za rano otkrivanje i liječenje ovih stanja.

Još jedan uobičajeni zdravstveni problem kod Shih Tzu je displazija kuka, posebno kod starijih pasa. Održavanje zdrave težine i pravilna prehrana mogu pomoći u smanjenju rizika od ovog problema.

Prehrana Shih Tzu

Pravilna prehrana je ključna za zdravlje Shih Tzu. Kvalitetna hrana bogata proteinima je važna za održavanje njihove energije i zdravlja dlake.

Veličina obroka treba biti prilagođena njihovoj veličini, uzimajući u obzir njihovu razinu aktivnosti. Prekomjerna težina može dovesti do zdravstvenih problema, stoga je važno pratiti njihovu težinu.

Dodaci prehrani kao što su omega masne kiseline mogu poboljšati zdravlje kože i dlake, što je posebno važno za Shih Tzu s obzirom na njihovu gustoću i dužinu dlake. Konzultacija s veterinarom može vam pomoći odabrati najbolju prehranu za vašeg psa.

Vježbanje i Aktivnosti

Iako su Shih Tzu mali psi, oni su prilično energični i zahtijevaju redovitu aktivnost. Kratke šetnje dva puta dnevno su obično dovoljne za održavanje njihove forme.

Pored fizičke aktivnosti, Shih Tzu trebaju i mentalnu stimulaciju. Igre poput skrivanja poslastica ili interaktivne igračke mogu ih zadržati angažiranima i mentalno stimuliranim.

Iako uživaju u igri, važno je paziti na vrućinu i vlagu zbog njihovih respiratornih ograničenja. Izbjegavajte intenzivne aktivnosti u toplim danima kako bi se spriječili problemi s disanjem.

Savjeti za Dresuru Shih Tzu

Dresura Shih Tzu može biti izazov zbog njihove tvrdoglavosti, ali s pravim pristupom, oni mogu naučiti mnoge komande. Evo nekoliko savjeta za uspješnu dresuru:

 • Pozitivno pojačanje: Nagrade i pohvale su mnogo učinkovitiji od kazne.
 • Kratke i zabavne sesije: Dugi treninzi mogu ih umoriti i demotivirati.
 • Rana socijalizacija: Upoznavanje s različitim ljudima, životinjama i okruženjima pomoći će razviti dobro prilagođenog psa.

Uz dosljednost i strpljenje, Shih Tzu mogu postati dobro odgojeni kućni ljubimci. Redovita socijalizacija i dresura ključni su za njihov socijalni razvoj.

Shih Tzu i Djeca

Shih Tzu su generalno dobri s djecom zbog svoje nježne naravi. Važno je učiti djecu kako se pravilno igrati i ophoditi s psima.

Iako su tolerantni, Shih Tzu mogu biti osjetljivi na grubo rukovanje. Nadzor odraslih je potreban kada djeca igraju s psom, posebno s mlađom djecom.

Druženje s djecom može biti korisno za socijalni razvoj Shih Tzu, pod uvjetom da su interakcije pozitivne i kontrolirane. Učenje djece o granicama i sigurnosti u interakciji s psima pomoći će u razvijanju trajnih prijateljstava.

Kako Odabrati Shih Tzu Štene

Odabir Shih Tzu šteneta zahtijeva pažljivo razmatranje kako bi se osiguralo da štene bude zdravo i dobro socijalizirano. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

 • Provjerite zdravstveni status: Tražite zdravstvene certifikate i provjerite jesu li štenci pregledani od strane veterinara.
 • Upoznajte roditelje šteneta: Ovo može dati uvid u buduće zdravstvene i temperamentne osobine šteneta.
 • Posjetite uzgajivača: Osigurajte da štenci rastu u čistom i stimulativnom okruženju.

Odabir pravog šteneta ključan je za dug i sretan suživot. Tražite uglednog uzgajivača koji može pružiti podršku i savjetovanje tijekom cijelog života vašeg psa.

Briga o Starijem Shih Tzu

Kako Shih Tzu stare, njihove potrebe se mijenjaju i potrebna je posebna briga. Redoviti veterinarski pregledi su ključni za održavanje zdravlja.

Stariji Shih Tzu mogu razviti artritis ili druge probleme s pokretljivošću, stoga je važno prilagoditi njihovo okruženje kako bi im olakšali kretanje. Korištenje ortopedskih ležajeva može pomoći u ublažavanju boli i poboljšanju kvalitete sna.

Prilagodba prehrane također je važna za podršku njihovom zdravlju kako stare. Manje kalorična hrana bogata nutrijentima može pomoći u održavanju optimalne težine i zdravlja.

Česta Pitanja i Zablude

Postoji mnogo mitova i zabluda o Shih Tzu koji mogu zbuniti potencijale vlasnike.

‘Jesu li Shih Tzu dobri čuvari?’

Iako su Shih Tzu vrlo oprezni i mogu lajati na strance, oni nisu prirodno nastrojeni za čuvanje. Njihova glavna uloga je biti pratilac, a ne čuvar.

‘Mogu li Shih Tzu živjeti u stanu?’

Shih Tzu su idealni stanovnici stana zbog svoje male veličine i relativno niske potrebe za vježbanjem. Oni se dobro prilagođavaju životu u zatvorenom prostoru, sve dok dobivaju redovitu mentalnu i fizičku stimulaciju.

‘Koliko dugo žive Shih Tzu?’

Shih Tzu imaju prilično dug životni vijek u usporedbi s mnogim drugim pasminama, često živeći između 10 i 16 godina. Pravilna briga i redoviti veterinarski pregledi mogu pomoći u osiguranju dugog i zdravog života.

Kako Pronaći Odgovornog Uzgajivača Shih Tzu

Pronalaženje odgovornog uzgajivača je ključno za dobivanje zdravog i sretnog Shih Tzu šteneta. Tražite uzgajivače koji su transparentni o zdravstvenom stanju svojih pasa i koji prate etičke standarde u uzgoju.

Dobar uzgajivač će biti voljan odgovoriti na sva vaša pitanja i omogućiti vam posjet uzgajivačnici. Provjerite reference i iskustva drugih kupaca prije donošenja odluke.

Važno je vidjeti u kakvim uvjetima žive psi i kako se uzgajivač odnosi prema njima. Uzgajivači koji vode brigu o dobrobiti svojih pasa obično će imati čiste, prostrane i stimulativne prostorije za svoje pse.

Odgovorni uzgajivači će također insistirati na tome da i vi kao kupac zadovoljavate određene uvjete, pokazujući svoju predanost dobrobiti pasa. Odgovorni uzgajivači će se željeti uvjeriti da će njihovi psi biti dobro zbrinuti.

Pronalaženje odgovornog uzgajivača ne samo da osigurava zdravlje i sreću vašeg budućeg kućnog ljubimca, već pridonosi i etičnosti i održivosti uzgoja pasa. Preporučuje se koristiti provjerene izvore i preporuke prilikom traženja uzgajivača, kao što su službene kinološke organizacije i ugledni kinološki klubovi.

Similar Posts