Britanska Kratkodlaka Mačka: Sve Što Trebate Znati

Podijeli:

Britanska kratkodlaka mačka poznata je po svojoj robustnoj građi, okruglom licu i gustoj kratkoj dlaci. Ova vrsta mačke potječe iz Velike Britanije i jedna je od najstarijih mačjih vrsta na svijetu. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Britanskoj kratkodlakoj mački, uključujući njezine karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Britanske kratkodlake mačke

Britanska kratkodlaka mačka potječe iz Velike Britanije, gdje su je prvotno uzgajali zbog njezinih sposobnosti lova i kontrole populacije glodavaca. Vjeruje se da su predci ove vrste stigli u Britaniju s Rimljanima.

Tijekom godina, Britanska kratkodlaka mačka postala je popularna zbog svoje prilagodljive prirode i privrženosti ljudima. Ova vrsta je prepoznata početkom 20. stoljeća i od tada je omiljena među ljubiteljima mačaka diljem svijeta.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Srednje velika do velika mačka, teži između 4-8 kg.
 • Visina: Visoke su između 30-35 cm.
 • Dlaka: Kratka, gusta i čvrsta, s poddlakom.
 • Boja: Različite boje i uzorci, uključujući plavu, bijelu, crnu, crvenu, krem i mnoge druge.
 • Glava: Okrugla s punim obrazima i kratkim, širokim nosom.
 • Oči: Velike, okrugle i izražajne, često bakrene, plave ili zelene.
 • Uši: Srednje veličine, zaobljene na vrhovima.
 • Rep: Kratak i debel, sužava se prema vrhu.

Temperament i ponašanje

Britanska kratkodlaka mačka poznata je po svojoj smirenoj i prijateljskoj prirodi. Ove mačke su vrlo privržene svojoj obitelji i uživaju provoditi vrijeme s ljudima. Britanske kratkodlake mačke su poznate po svojoj tolerantnosti i dobro se slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima.

Ove mačke su općenito mirne i uravnotežene, ali također znatiželjne i vole istraživati okolinu. Iako nisu pretjerano aktivne, uživaju u igri i interaktivnim igračkama. Britanske kratkodlake mačke su vrlo inteligentne i mogu se lako prilagoditi različitim životnim uvjetima.

Trening i socijalizacija

Trening Britanske kratkodlake mačke treba započeti u ranom dobu. Ova vrsta je inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Britanske kratkodlake mačke. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženu mačku. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Britanske kratkodlake mačke vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući osnovne treninge poslušnosti i interaktivne igre.

Njega i održavanje

Njega dlake Britanske kratkodlake mačke je jednostavna zbog njihove kratke i guste dlake. Redovito četkanje, obično jednom tjedno, dovoljno je za uklanjanje mrtvih dlaka i održavanje sjaja dlake.

Kupanje Britanske kratkodlake mačke treba obavljati rijetko, samo kada je to nužno. Koristite blagi šampon posebno formuliran za mačke kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Britanska kratkodlaka mačka može biti sklona određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Hipertrofična kardiomiopatija (HCM): Nasljedna bolest srca koja može uzrokovati zatajenje srca.
 • Problemi s disanjem: Zbog kratkog nosa, neke Britanske kratkodlake mačke mogu imati problema s disanjem.
 • Problemi s očima: Suzenje očiju i infekcije su česti kod ove vrste.
 • Problemi s bubrezima: Policistična bolest bubrega (PKD) je nasljedna bolest koja pogađa Britanske kratkodlake mačke.
 • Problemi s kožom: Osjetljiva koža može biti sklona iritacijama i infekcijama.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vaše mačke mogu pomoći u održavanju Britanske kratkodlake mačke zdravom i sretnom.

Prehrana

Prehrana Britanske kratkodlake mačke treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Britanske kratkodlake mačke ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Britanska kratkodlaka mačka se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova vrsta može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Britanske kratkodlake mačke su mirne i vole provoditi vrijeme u mirnom okruženju.

Stanovanje u stanu je idealno za Britanske kratkodlake mačke zbog njihove prilagodljivosti i niske razine aktivnosti. Redovite kratke šetnje i igra unutar doma dovoljni su za njihovu fizičku aktivnost.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Britanske kratkodlake mačke. Ova vrsta voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Britanske kratkodlake mačke su sretne kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir mačića

Odabir mačića Britanske kratkodlake mačke zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja mačića.

 • Provjerite uvjete u kojima se mačići uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje mačića: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir mačića i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašu Britansku kratkodlaku mačku.

Zanimljivosti o Britanskoj kratkodlakoj mački

Britanska kratkodlaka mačka ima mnoge zanimljive karakteristike koje je čine jedinstvenom vrstom. Ove mačke su poznate po svojoj robusnoj građi i prijateljskoj prirodi, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Najstarija britanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka jedna je od najstarijih mačjih vrsta u Velikoj Britaniji. Njihova prisutnost seže stoljećima unatrag, što ih čini povijesno značajnom vrstom.

Popularna na izložbama

Britanske kratkodlake mačke često osvajaju nagrade na izložbama mačaka zbog svoje ljepote i skladne građe. Njihov gusta dlaka i izražajne oči čine ih omiljenima među sucima i gledateljima.

Lojalni pratitelji

Britanske kratkodlake mačke poznate su po svojoj lojalnosti prema vlasnicima. Vole provoditi vrijeme sa svojim obiteljima i često prate svoje vlasnike po kući, tražeći pažnju i druženje.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u Britansku kratkodlaku mačku i pokazuju zašto su ove mačke toliko cijenjene i voljene diljem svijeta.

Similar Posts