Kineski Kukmasti Pas: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini 

Podijeli:

Kineski kukmasti pas je prepoznatljiv po svom jedinstvenom izgledu i veseloj osobnosti. Ova pasmina dolazi u dvije varijante: gola i paperjasta. Goli kineski kukmasti pas ima glatku kožu s dlakom na glavi, šapama i repu, dok paperjasta varijanta ima meku i dugu dlaku po cijelom tijelu. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o kineskom kukmastom psu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Kineskog Kukmastog Psa

Kineski kukmasti pas ima dugu povijest koja seže tisućama godina unatrag. Potječe iz drevne Kine, gdje su ih mornari koristili za lov na štakore na brodovima. Zbog njihovog jedinstvenog izgleda, postali su popularni i među plemstvom. Pasmina je razvijana kako bi postala prilagodljiva i društvena.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Kineski kukmasti pas teži između 2,3-5,4 kg.
 • Visina: Visok je između 23-33 cm.
 • Dlaka: Gola varijanta ima glatku kožu, dok paperjasta varijanta ima dugu i mekanu dlaku.
 • Boje: Različite boje uključuju crnu, bijelu, plavu, crvenu i tigrastu.
 • Glava: Klinasta s izraženim obrazima.
 • Uši: Velike i uspravne.
 • Rep: Dugačak i sužen prema kraju.

Temperament i ponašanje

Kineski kukmasti pas je poznat po svojoj veseloj i prijateljskoj prirodi. Vrlo je privržen svojoj obitelji i uživa u društvu ljudi. Ovi psi su obično aktivni i zaigrani, ali također vole mirne trenutke. Prilagodljivi su i pogodni za život u stanu ili kući.

Trening i socijalizacija

Trening kineskog kukmastog psa treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Rana socijalizacija je ključna za razvoj uravnoteženog psa. Redoviti trening pruža mentalnu stimulaciju i pomaže u poslušnosti.

Njega i održavanje

Njega dlake kineskog kukmastog psa ovisi o varijanti. Gola varijanta zahtijeva redovito čišćenje kože i zaštitu od sunca. Paperjasta varijanta treba redovito četkanje kako bi se spriječilo matiranje. Kupanje treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Redovita njega noktiju, ušiju i zuba također je važna.

Zdravstveni problemi

Kineski kukmasti pas može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema:

 • Problemi s kožom: Alergije i iritacije.
 • Problemi s očima: Katarakte i progresivna retinalna atrofija (PRA).
 • Zubni problemi: Zubni karijes i gingivitis.

Prehrana

Prehrana kineskog kukmastog psa treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomaže u održavanju zdrave težine i mišićne mase. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

Idealno životno okruženje

Kineski kukmasti pas se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova pasmina može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit psa.

Odabir šteneta

Odabir šteneta kineskog kukmastog psa zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača:

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Zanimljivosti o pasmini

Kineski kukmasti pas ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom:

 • Goli kineski kukmasti pas često pobjeđuje na natjecanjima za najružnijeg psa zbog svog jedinstvenog izgleda.
 • Ljubav prema ljudima: Ovi psi su vrlo društveni i vole provoditi vrijeme sa svojim vlasnicima.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu i pokazuju zašto su kineski kukmasti psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts