Povrat Poreza 2024: Evo Kada Kreće Isplata i Koliko Ćete Dobiti

Podijeli:

Proljeće donosi dobre vijesti za porezne obveznike u Hrvatskoj – vrijeme je za povrat poreza! Porezna uprava je najavila da će povrat poreza na dohodak za 2023. godinu biti isplaćen do kraja svibnja, a prve isplate kreću već 2. svibnja. U ovom članku saznajte kako provjeriti imate li pravo na povrat, koliki iznos možete očekivati i kako izračunati povrat koristeći službeni kalkulator Porezne uprave.

Kada i kako će se vršiti isplata povrata poreza za 2023. godinu?

Porezna uprava je najavila da će povrat poreza na dohodak za 2023. godinu biti isplaćen do kraja svibnja. Prva tranša isplate kreće 2. svibnja, čime će mnogi građani dobiti povrat sredstava koje su preplatili tijekom godine. Povrat poreza bit će izvršen direktno na bankovne račune poreznih obveznika, što omogućava brzu i sigurnu isplatu.

Obrasci i obavijesti o povratu bit će dostupni online u sustavu eGrađani od 22. travnja, a papirnate verzije počinju stizati u poštanske sandučiće početkom svibnja. To omogućava građanima da na vrijeme provjere svoje porezne obveze i iznose povrata.

Ako vaši podaci nisu ažurirani ili ako promijenite bankovni račun, važno je to prijaviti Poreznoj upravi što prije kako bi se izbjegle pogreške u isplati. Provjerite svoje podatke na vrijeme da bi proces isplate bio što efikasniji.

Tko ima pravo na povrat poreza i kako to provjeriti?

Pravo na povrat poreza imaju svi građani koji su tijekom prethodne godine uplatili više poreza nego što je bilo potrebno na temelju njihovog stvarnog godišnjeg dohotka. 830 122 poreznih obveznika ima pravo na povrat za 2023. godinu.

Da biste provjerili imate li pravo na povrat, posjetite službene stranice Porezne uprave ili se prijavite u sustav eGrađani, gdje su informacije dostupne od 22. travnja. Obavijesti o privremenim poreznim rješenjima počele su stizati građanima, omogućujući im da vide predviđeni iznos povrata.

Također, možete kontaktirati svojeg poslodavca ili računovođu koji može pružiti dodatne informacije o vašem godišnjem obračunu poreza i eventualnom povratu, na temelju podataka iz JOPPD obrasca.

Specifičnosti povrata poreza za mlade do 30 godina

Mladi do 25 godina imaju pravo na stopostotni povrat uplaćenog poreza ako su tijekom godine imali 15 godina ili manje. To je poticajna mjera koja cilja na podršku financijskoj neovisnosti mladih.

Za one u dobi od 26 do 30 godina, povrat poreza iznosi 50% od uplaćenog iznosa. Ove mjere su dio širih državnih inicijativa za podršku mladim radnicima i studentima u njihovom ranom radnom razdoblju.

Broj mladih obveznika poreza u 2023. godini iznosio je 212 438, s posebno velikim brojem onih koji su se kvalificirali za ove povlastice. To pokazuje značaj ovih olakšica za mlade unutar poreznog sustava Hrvatske.

Kako koristiti kalkulator Porezne uprave za izračun povrata?

Na službenoj stranici Porezne uprave dostupan je kalkulator za izračun povrata poreza, koji zahtijeva unos nekoliko ključnih informacija: bruto plaća, uplaćeni doprinosi, godišnji osobni odbitak, te uplaćeni porez i prirez.

Kalkulator je intuitivan za korištenje, ali ako nađete zbunjujuća polja, postoje upute koje mogu pomoći u navigaciji. Ovaj alat je koristan za dobivanje približne procjene povrata koji možete očekivati.

Korištenjem ovog alata možete se pripremiti za financijsko planiranje, s obzirom na iznos koji možete očekivati u svibnju. To vam omogućava bolje upravljanje osobnim financijama i planiranje budućih rashoda.

Tko nije kvalificiran za povrat poreza?

Nisu svi građani kvalificirani za povrat poreza. Oni koji imaju dospjele, a neplaćene poreze, poput poreza na dodanu vrijednost, nekretnine ili doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, neće moći primiti povrat.

Porezna uprava također neće isplatiti povrat osobama koje su u postupcima za naplatu poreza po osnovi isplaćenih primitaka. To uključuje različite vrste poreza i doprinosa koji mogu utjecati na pravo na povrat.

Važno je biti ažuran s poreznim obvezama kako bi se osiguralo pravo na povrat poreza. Provjerite svoje statusne obveze i osigurajte da su svi vaši porezi i doprinosi redovito plaćeni.

Kako podnijeti prigovor na porezno rješenje?

Ako primite porezno rješenje koje sadrži netočne ili nepotpune informacije, imate pravo podnijeti prigovor. Rok za podnošenje prigovora je do 31. srpnja 2024. godine, osim ako rješenje primite u srpnju, kada rok iznosi 30 dana od primitka.

Za podnošenje prigovora potrebno je ispuniti odgovarajući obrazac dostupan na stranicama Porezne uprave. U obrazac se unose podaci koji se osporavaju, uz potrebne dokaze koji podržavaju vaš slučaj.

Prigovor se šalje izravno Poreznoj upravi, bilo poštom ili elektroničkim putem preko sustava eGrađani. To omogućava brzu obradu vašeg slučaja i ispravljanje mogućih grešaka u poreznom rješenju.

Similar Posts