Američki Pit Bull Terijer: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Američki Pit Bull Terijer poznat je po svojoj snazi, energiji i lojalnosti. Ova pasmina potječe iz Sjedinjenih Američkih Država i često se koristi kao radni pas zbog svoje izdržljivosti i inteligencije. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Američkom Pit Bull Terijeru, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Američkog Pit Bull Terijera

Američki Pit Bull Terijer potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je razvijen kao pas za borbu s drugim psima i radni pas na farmama. Ova pasmina potječe od starih buldoga i terijera koje su britanski imigranti doveli u Ameriku u 19. stoljeću.

Pit Bull Terijeri su prvotno uzgajani za radne svrhe, uključujući čuvanje stoke i lov. Kasnije su postali popularni kao kućni ljubimci zbog svoje lojalnosti i zaštitničke prirode. Danas se Pit Bull Terijeri koriste kao terapijski psi, radni psi i obiteljski ljubimci.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Srednje velika pasmina, teži između 13-27 kg.
 • Visina: Visoki su između 43-53 cm.
 • Dlaka: Kratka, sjajna i glatka.
 • Boja: Različite boje i uzorci, uključujući crnu, bijelu, smeđu, plavu i tigrastu.
 • Glava: Široka i ravna s izraženim jagodicama.
 • Oči: Okrugle i srednje veličine, mogu biti različitih boja.
 • Uši: Srednje veličine, mogu biti uspravne ili poluuspravne.
 • Rep: Srednje dužine, sužava se prema vrhu.

Temperament i ponašanje

Američki Pit Bull Terijer poznat je po svojoj lojalnosti, energiji i zaštitničkoj prirodi. Ovi psi su vrlo privrženi svojoj obitelji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Pit Bull Terijeri su poznati po svojoj snazi i izdržljivosti, ali su također vrlo nježni i vole se maziti sa svojim vlasnicima.

Ovi psi su općenito prijateljski raspoloženi i dobro se slažu s djecom. Međutim, zbog svoje snage i energije, potrebna je rana socijalizacija i dosljedan trening kako bi se osiguralo da postanu dobro ponašani kućni ljubimci. Pit Bull Terijeri su vrlo inteligentni i vole učiti nove trikove i zapovijedi.

Trening i socijalizacija

Trening Američkog Pit Bull Terijera treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Američkog Pit Bull Terijera. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Pit Bull Terijeri vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući osnovne treninge poslušnosti i interaktivne igre.

Njega i održavanje

Njega dlake Američkog Pit Bull Terijera je jednostavna zbog njihove kratke i glatke dlake. Redovito četkanje, obično jednom tjedno, dovoljno je za uklanjanje mrtvih dlaka i održavanje sjaja dlake.

Kupanje Američkog Pit Bull Terijera treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Američki Pit Bull Terijer može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.
 • Alergije: Pit Bull Terijeri mogu biti skloni alergijama na hranu i okolišne alergene.
 • Problemi s očima: Katarakte i druge očne bolesti mogu se pojaviti kod ove pasmine.
 • Srčani problemi: Hipertrofična kardiomiopatija i drugi srčani problemi mogu se pojaviti kod nekih pasa.
 • Problemi s kožom: Osjetljiva koža može biti sklona iritacijama i infekcijama.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Američkog Pit Bull Terijera zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Američkog Pit Bull Terijera treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Američkog Pit Bull Terijera ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Američki Pit Bull Terijer se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova pasmina može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Pit Bull Terijeri su aktivni psi koji uživaju u igri i vježbanju.

Stanovanje u stanu je moguće za Američkog Pit Bull Terijera, ali važno je osigurati dovoljno tjelesne aktivnosti i mentalne stimulacije. Redovite duge šetnje i igra unutar doma dovoljni su za njihovu fizičku aktivnost.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Američkog Pit Bull Terijera. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Pit Bull Terijeri su sretni kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Američkog Pit Bull Terijera zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Američkog Pit Bull Terijera.

Zanimljivosti o Američkom Pit Bull Terijeru

Američki Pit Bull Terijer ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj snazi i lojalnosti, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Spasitelji i heroji

Američki Pit Bull Terijeri su često korišten

i kao spasilački psi u različitim situacijama, uključujući prirodne katastrofe. Njihova snaga i izdržljivost čine ih idealnim za ove zadatke.

Sport i natjecanja

Pit Bull Terijeri su vrlo uspješni u raznim psećim sportovima, uključujući agility, poslušnost i vuču. Njihova inteligencija i energija čine ih izvrsnim natjecateljima.

Pozitivni utjecaj na društvo

Unatoč negativnim stereotipima, mnogi Američki Pit Bull Terijeri služe kao terapijski psi, pružajući utjehu i podršku ljudima u bolnicama, staračkim domovima i školama.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u Američkog Pit Bull Terijera i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts