Sijamska Mačka: Sve Što Trebate Znati

Podijeli:

Sijamska mačka poznata je po svojoj elegantnoj ljepoti, izražajnim plavim očima i glasnom mijauku. Ova vrsta mačke potječe iz Tajlanda, a prepoznatljiva je po svom vitkom tijelu i karakterističnim oznakama na krznu. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Sijamskoj mački, uključujući njezine karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Sijamske mačke

Sijamska mačka potječe iz Tajlanda, nekada poznatog kao Siam, odakle je i dobila ime. Ove mačke su bile cijenjene na kraljevskim dvorovima zbog svoje ljepote i elegancije. U 19. stoljeću, Sijamske mačke su donesene u Europu i Sjedinjene Američke Države, gdje su ubrzo postale popularne.

Tijekom godina, Sijamske mačke su bile predmet intenzivnog uzgoja kako bi se postigla njihova prepoznatljiva obilježja. Danas su ove mačke poznate diljem svijeta po svom jedinstvenom izgledu i prijateljskom karakteru.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Srednje velika mačka, teži između 2,5-5,5 kg.
 • Visina: Visoke su između 20-25 cm.
 • Dlaka: Kratka, sjajna i pripijena uz tijelo.
 • Boja: Različite boje s karakterističnim oznakama (točke) na licu, ušima, šapama i repu. Najčešće boje su seal point, blue point, chocolate point i lilac point.
 • Glava: Klinastog oblika s dugim, ravnim profilom.
 • Oči: Velike, bademaste i plave.
 • Uši: Velike, široke u bazi, s blago zaobljenim vrhovima.
 • Rep: Dugačak i tanak, često zašiljen na kraju.

Temperament i ponašanje

Sijamska mačka poznata je po svojoj društvenoj i glasnoj prirodi. Ove mačke su vrlo privržene svojoj obitelji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Sijamske mačke su poznate po svojoj vokalnosti i često će “razgovarati” sa svojim vlasnicima.

Ove mačke su izuzetno znatiželjne i vole istraživati okolinu. Dobro se slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima, ali mogu biti posesivne prema svojim vlasnicima. Sijamske mačke su vrlo aktivne i vole se igrati, ali također cijene mirne trenutke u kojima mogu uživati u društvu svojih vlasnika.

Trening i socijalizacija

Trening Sijamske mačke treba započeti u ranom dobu. Ova vrsta je inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Sijamske mačke. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženu mačku. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Sijamske mačke vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući osnovne treninge poslušnosti i interaktivne igre.

Njega i održavanje

Njega dlake Sijamske mačke je jednostavna zbog njihove kratke i glatke dlake. Redovito četkanje, obično jednom tjedno, dovoljno je za uklanjanje mrtvih dlaka i održavanje sjaja dlake.

Kupanje Sijamske mačke treba obavljati rijetko, samo kada je to nužno. Koristite blagi šampon posebno formuliran za mačke kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Sijamska mačka može biti sklona određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Problemi s disanjem: Neki Sijamske mačke mogu imati problema s disanjem zbog svoje specifične strukture lubanje.
 • Problemi s očima: Strabizam (zrikavost) i progresivna atrofija retine.
 • Problemi s bubrezima: Nasljedni problemi s bubrezima mogu se pojaviti kod nekih mačaka.
 • Problemi s desni: Sijamske mačke mogu biti sklone problemima s desnima i zubima.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vaše mačke mogu pomoći u održavanju Sijamske mačke zdravom i sretnom.

Prehrana

Prehrana Sijamske mačke treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Sijamske mačke ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Sijamska mačka se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova vrsta može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Sijamske mačke su aktivne i znatiželjne, ali također cijene vrijeme provedeno u odmoru.

Stanovanje u stanu je idealno za Sijamske mačke zbog njihove prilagodljivosti i visoke razine aktivnosti. Redovite kratke šetnje i igra unutar doma dovoljni su za njihovu fizičku aktivnost.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Sijamske mačke. Ova vrsta voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Sijamske mačke su sretne kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir mačića

Odabir mačića Sijamske mačke zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja mačića.

 • Provjerite uvjete u kojima se mačići uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje mačića: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir mačića i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašu Sijamsku mačku.

Zanimljivosti o Sijamskoj mački

Sijamska mačka ima mnoge zanimljive karakteristike koje je čine jedinstvenom vrstom. Ove mačke su poznate po svojoj ljepoti i inteligenciji, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Glasna priroda

Sijamske mačke su poznate po svojoj vokalnosti. Ove mačke imaju glasne i izražajne mijauke te vole komunicirati sa svojim vlasnicima, često vodeći “razgovore”.

Loše trpe samoću

Sijamske mačke ne vole biti same i često traže društvo svojih vlasnika. Ako provodite puno vremena izvan kuće, možda će biti potrebno razmisliti o društvu za vašu mačku, poput druge mačke ili kućnog ljubimca.

Ljubav prema visinama

Sijamske mačke vole penjanje i često će tražiti najviša mjesta u kući. Osigurajte im grebalice i penjalice kako bi zadovoljili svoju prirodnu sklonost ka penjanju.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u Sijamsku mačku i pokazuju zašto su ove mačke toliko cijenjene i voljene diljem svijeta.

Similar Posts