Labrador Retriver: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Labrador Retriver je poznat po svojoj prijateljskoj prirodi, inteligenciji i svestranosti. Ova pasmina potječe iz Kanade, gdje je prvotno uzgajana za lov i rad na vodi. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Labrador Retriveru, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Labrador Retrivera

Labrador Retriver potječe iz Kanade, točnije iz područja Newfoundland i Labrador. Izvorno su uzgajani kao radni psi za ribare, pomažući u izvlačenju mreža i hvatanju riba. U 19. stoljeću, pasmina je dovedena u Englesku, gdje su razvijeni u lovačke pse.

Tijekom godina, Labrador Retriver postao je iznimno popularan zbog svoje svestranosti i prijateljskog karaktera. Danas su Labradorski Retriveri najčešće korišteni kao radni psi u raznim ulogama, uključujući službene pse, terapeutske pse i pse vodiče.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Labrador Retriver teži između 25-36 kg.
 • Visina: Mužjaci su visoki 56-61 cm, a ženke 53-58 cm.
 • Dlaka: Kratka, gusta i vodootporna.
 • Boja: Crna, žuta ili čokoladna.
 • Glava: Široka s izraženim stopom i snažnom njuškom.
 • Rep: Snažan, debeo u osnovi i sužava se prema vrhu, često nazivan ‘vidrin rep’.

Temperament i ponašanje

Labrador Retriver je poznat po svojoj prijateljskoj i društvenoj prirodi. Ovi psi su vrlo privrženi svojoj obitelji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Labradori se odlično slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima, čineći ih idealnim obiteljskim psima.

Labradori su vrlo energični i vole biti aktivni. Potrebna im je redovita fizička aktivnost i mentalna stimulacija kako bi bili sretni i zdravi. Šetnje, plivanje, igranje i interaktivne igre su odličan način da ih održite aktivnima.

Unatoč svojoj energičnosti, Labrador Retriveri su poznati po svojoj inteligenciji i želji za učenjem. Brzo uče nove trikove i zapovijedi, što ih čini izvrsnim radnim psima i odličnim kandidatom za obuku.

Trening i socijalizacija

Trening Labrador Retrivera treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je vrlo inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Labrador Retrivera. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Labradori vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući agility, obedience natjecanja i razne igre koje uključuju donošenje predmeta.

Njega i održavanje

Njega dlake Labrador Retrivera je relativno jednostavna zbog kratke dlake. Redovito četkanje pomoći će ukloniti mrtvu dlaku i održati kožu zdravom. Labradori se linjaju sezonski, stoga je češće četkanje potrebno tijekom perioda linjanja.

Kupanje Labrador Retrivera treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Labrador Retriver može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.
 • Displazija laktova: Deformacija zgloba lakta koja može uzrokovati bol i hromost.
 • Problemi s očima: Katarakte i progresivna retinalna atrofija (PRA) mogu uzrokovati sljepoću.
 • Pretilost: Labradori imaju sklonost prema pretilosti ako se ne pazi na prehranu i fizičku aktivnost.
 • Problemi sa srcem: Mitralna insuficijencija je česta kod ove pasmine i može uzrokovati srčane probleme.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Labrador Retrivera zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Labrador Retrivera treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Labrador Retrivera ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Labrador Retriver se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova pasmina može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Labradori su aktivni psi koji uživaju u igri i trčanju na otvorenom.

Stanovanje u stanu je moguće ako se osiguraju redovite duge šetnje i mentalna stimulacija. Labradori su poznati po svojoj energičnosti i potrebi za aktivnošću, stoga je važno pružiti im dovoljno vježbe kako bi ostali sretni i zdravi.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Labrador Retrivera. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Labradori su sretni kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Labrador Retrivera zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Labrador Retrivera.

Zanimljivosti o pasmini Labrador Retriver

Labrador Retriver ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj svestranosti i prijateljskoj prirodi, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Najpopularnija pasmina

Labrador Retriver je najpopularnija pasmina pasa u mnogim zemljama širom svijeta.

Njihova svestranost, inteligencija i prijateljski karakter čine ih idealnim pratiteljima za obitelji i pojedince.

Radni psi

Labradori se često koriste kao radni psi u različitim ulogama, uključujući službene pse, terapeutske pse i pse vodiče. Njihova sposobnost brzog učenja i želja za radom čine ih idealnim kandidatima za ove zadatke.

Ljubav prema vodi

Labradori imaju prirodnu ljubav prema vodi, što je povezano s njihovom izvornom ulogom ribarskih pasa. Uživaju u plivanju i igranju u vodi, što ih čini odličnim suputnicima za aktivnosti na otvorenom.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Labrador Retriver i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts