Rotvajler: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Rotvajler je pasmina poznata po svojoj snazi, odanosti i inteligenciji. Porijeklom iz Njemačke, rotvajleri su često korišteni kao radni psi, a danas su popularni kao kućni ljubimci i čuvari. Ovaj članak će vam pružiti sve ključne informacije o rotvajlerima, uključujući njihovu povijest, temperament, zdravstvene potrebe i savjete za odgoj.

Povijest pasmine

Rotvajleri potječu iz Njemačke, gdje su prvotno korišteni kao psi za čuvanje stoke. Njihovo ime dolazi od grada Rottweil, gdje su bili posebno cijenjeni zbog svoje snage i sposobnosti da štite stoku od pljačkaša. Tijekom godina, rotvajleri su se razvili ne samo kao čuvari, već i kao policijski psi, tražitelji i spašavatelji.

U 19. stoljeću, s razvojem industrijskih prijevoznih sredstava, potreba za čuvanjem stoke smanjila se, ali je popularnost rotvajlera kao pasmine za zaštitu i službene zadatke nastavila rasti. Danas su rotvajleri cijenjeni širom svijeta kao odani kućni ljubimci i pouzdani radni psi.

Temperament rotvajlera

Rotvajleri su poznati po svojoj snažnoj privrženosti obitelji. Oni su izrazito zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima i mogu biti vrlo sumnjičavi prema strancima. Upravo zbog tog zaštitničkog instinkta, vrlo je važno pravilno ih socijalizirati od malena.

Unatoč njihovoj reputaciji, rotvajleri mogu biti izuzetno nježni i ljubazni, posebice kada su odgajani u ljubavi punom okruženju. Inteligentni i poslušni, s pravilnim treningom mogu postati izvrsni kućni ljubimci. Međutim, potrebno je puno vremena, strpljenja i dosljednosti u treningu kako bi se postiglo optimalno ponašanje.

Jedan od ključeva uspješnog suživota s rotvajlerom je razumijevanje njihove potrebe za fizičkom aktivnošću i mentalnom stimulacijom. Ovi psi su vrlo aktivni i zahtijevaju redovite aktivnosti kako bi ostali sretni i zdravi.

Fizičke karakteristike

Rotvajleri su snažni, mišićavi psi s izražajnim crnim dlakama i rustičnim oznakama. Tipično teže između 35 i 60 kilograma, ovisno o spolu i pojedinačnim genetskim karakteristikama. Njihova tjelesna građa omogućava im da budu izuzetno snažni i izdržljivi.

 • Visina: Mužjaci 61-69 cm, ženke 56-63 cm.
 • Težina: Mužjaci 50-60 kg, ženke 35-48 kg.
 • Boja dlake: Pretežno crna s rustičnim oznakama na obrazima, prsima i nogama.
 • Struktura tijela: Kompaktno, snažno, sa širokim grudima i kratkim, snažnim leđima.
 • Glava: Široka s izraženim čeljustima i srednje velikim, tamnim očima.

Rotvajleri su impresivni ne samo zbog svoje veličine, već i zbog svoje odlučne naravi i sposobnosti da brzo reagiraju. Pravilna njega i adekvatna prehrana su ključni za održavanje njihove fizičke forme.

Zdravstveni problemi

Kao i kod mnogih većih pasmina, rotvajleri mogu patiti od nekoliko specifičnih zdravstvenih problema. Displazija kuka je jedan od najčešćih problema, zbog čega je važno redovito provoditi veterinarske preglede. Displazija lakta također može biti problem, posebno kod brže rastućih pasa.

Osim toga, rotvajleri su skloni bolestima srca, kao što su subvalvularna aortna stenoza i dilatirana kardiomiopatija, koje mogu utjecati na njihov životni vijek. Redovita veterinarska kontrola i pravilna prehrana mogu pomoći u smanjenju rizika od ovih bolesti.

Još jedan značajan zdravstveni problem je osteosarkom, agresivni oblik raka kosti. Rano otkrivanje i intervencija su ključni za upravljanje ovom bolešću. Vlasnici bi trebali biti svjesni ovih potencijalnih zdravstvenih pitanja i proaktivno upravljati zdravljem svojih pasa.

Prehrana i njega

Pravilna prehrana i njega su esencijalni za zdravlje rotvajlera. Kao veliki psi, oni zahtijevaju kvalitetnu hranu bogatu proteinima kako bi održali svoju mišićnu masu i energiju.

Prehrana

Rotvajleri trebaju uravnoteženu prehranu koja uključuje visokokvalitetne proteine, masti i ograničene količine ugljikohidrata. Važno je izbjegavati prekomjerno hranjenje, jer su skloni debljanju, što može dovesti do dodatnih zdravstvenih problema.

Njega

Dlaka rotvajlera zahtijeva relativno malo održavanja zbog svoje kratkoće. Redovito četkanje, jednom tjedno, pomaže u uklanjanju mrtve dlake i održavanju kože zdravom. Također, redovito čišćenje ušiju i rezanje noktiju su važni aspekti njege.

Savjeti za odgoj i trening

Zbog svoje inteligencije i snage, rotvajleri zahtijevaju dosljedan i strukturiran pristup treningu. Važno je rano započeti s osnovama poslušnosti i socijalizacijom.

 • Socijalizacija: Upoznavanje sa različitim ljudima, životinjama i okruženjima od malih nogu je ključno.
 • Trening poslušnosti: Osnovni naredbi kao što su ‘sjedi’, ‘lezi’ i ‘dođi’ treba učiti od rane dobi.
 • Trening zaštite: Ako se rotvajler koristi kao čuvar, profesionalni trening zaštite može biti koristan.
 • Mentalna stimulacija: Puzzle igračke i igre traženja mogu pomoći u održavanju mentalne agilnosti.

Pravilnim pristupom treningu, rotvajler može postati pouzdan i ljubazan član obitelji.

Kako odabrati rotvajlera

Odabir pravog rotvajlera zahtijeva pažljivo razmatranje nekoliko faktora.

 • Provjerite uzgajivača: Uvijek birajte uglednog uzgajivača koji može pružiti zdravstvene certifikate i povijest štenaca.
 • Pogledajte roditeljske pse: Ocjenjivanje temperamenta i zdravstvenog stanja roditeljskih pasa može vam pomoći u procjeni budućeg zdravlja i ponašanja vašeg šteneta.
 • Razmislite o svojem životnom stilu: Rotvajleri zahtijevaju vremena, energije i angažmana za pravilan razvoj.

Kod odabira rotvajlera, važno je imati na umu da je ovaj pas dugogodišnji obveznik koji zahtijeva posvećenost i pažnju.

Similar Posts