Francuski Buldog: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Francuski Buldog je poznat po svom jedinstvenom izgledu, prijateljskoj prirodi i prilagodljivosti. Ova pasmina potječe iz Francuske, gdje je prvotno uzgajana kao pratilac radnika. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Francuskom Buldogu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Francuskog Buldoga

Francuski Buldog potječe iz Engleske, gdje su mali buldozi bili popularni među radnicima u Nottinghamu. Kada su radnici migrirali u Francusku tijekom industrijske revolucije, poveli su svoje male buldoge sa sobom. Tamo su ovi psi križani s lokalnim pasminama, što je rezultiralo današnjim Francuskim Buldogom.

Francuski Buldog brzo je postao popularan među pariškom elitom i umjetnicima zbog svog jedinstvenog izgleda i šarmantne osobnosti. Danas su Francuski Buldogi omiljeni kućni ljubimci širom svijeta zbog svoje prijateljske i zabavne prirode.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Francuski Buldog teži između 9-14 kg.
 • Visina: Visoki su između 28-31 cm.
 • Dlaka: Kratka, glatka i sjajna.
 • Boja: Različite boje uključuju tigrastu, krem i bijelu, kao i kombinacije.
 • Glava: Velika i kvadratna s izraženim naborima i kratkom njuškom.
 • Uši: Velike, uspravne i zašiljene, često opisane kao “šišmišje uši”.
 • Rep: Prirodno kratak, često ravan ili zavijen.

Temperament i ponašanje

Francuski Buldog je poznat po svojoj prijateljskoj i društvenoj prirodi. Ovi psi su vrlo privrženi svojoj obitelji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Francuski Buldogi su odlični s djecom i drugim kućnim ljubimcima, čineći ih idealnim obiteljskim psima.

Francuski Buldogi su općenito mirni i uravnoteženi psi. Iako vole igrati i biti aktivni, također uživaju u mirnim trenucima i često će se sklupčati uz svoje vlasnike. Njihova prilagodljivost čini ih pogodnima za život u stanu ili kući.

Unatoč svojoj tvrdoglavosti, Francuski Buldogi su poznati po svojoj inteligenciji i želji za učenjem. Dosljedna i pozitivna obuka ključna je za njihov razvoj. Oni brzo uče nove trikove i zapovijedi, što ih čini izvrsnim pratiteljima.

Trening i socijalizacija

Trening Francuskog Buldoga treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Francuskog Buldoga. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Francuski Buldogi vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući osnovne treninge poslušnosti i interaktivne igre.

Njega i održavanje

Njega dlake Francuskog Buldoga je relativno jednostavna zbog kratke dlake. Redovito četkanje pomoći će ukloniti mrtvu dlaku i održati kožu zdravom. Zbog svoje kratke dlake, Francuski Buldogi nisu skloni matiranju.

Kupanje Francuskog Buldoga treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju nabora na licu kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Francuski Buldog može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Problemi s disanjem: Zbog kratke njuške, Francuski Buldogi mogu imati problema s disanjem, posebno u toplom vremenu.
 • Problemi s kralježnicom: Intervertebralna diskus hernija (IVDD) može uzrokovati bol i poteškoće u kretanju.
 • Problemi s očima: Katarakte i Cherry Eye (treći kapak) mogu uzrokovati probleme s vidom.
 • Problemi s kožom: Alergije i osjetljivost na koži mogu uzrokovati svrbež i iritacije.
 • Pretilost: Francuski Buldogi imaju sklonost prema pretilosti ako se ne pazi na prehranu i fizičku aktivnost.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Francuskog Buldoga zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Francuskog Buldoga treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Francuskog Buldoga ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Francuski Buldog se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova pasmina može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Francuski Buldogi su aktivni psi koji uživaju u igri, ali također cijene vrijeme provedeno u odmoru.

Stanovanje u stanu je idealno za Francuske Buldoge zbog njihove male veličine i niske razine aktivnosti. Redovite kratke šetnje i igra unutar doma dovoljni su za njihovu fizičku aktivnost.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Francuskog Buldoga. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Francuski Buldogi su sretni kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Francuskog Buldoga zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Francuskog Buldoga.

Zanimljivosti o pasmini Francuski Buldog

Francuski Buldog ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga

čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svom jedinstvenom izgledu i prijateljskoj prirodi, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Šišmišje uši

Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika Francuskog Buldoga su njegove velike, uspravne uši koje često nazivamo “šišmišje uši”. Ove uši doprinose njihovom šarmantnom i jedinstvenom izgledu.

Pas za sve prilike

Zbog svoje prilagodljivosti i prijateljske prirode, Francuski Buldog je odličan pratilac za različite životne stilove. Bilo da živite u stanu ili kući, Francuski Buldog će se dobro prilagoditi i biti sretan.

Ljubav prema ljudima

Francuski Buldogi su poznati po svojoj ljubavi prema ljudima. Ovi psi su vrlo društveni i vole provoditi vrijeme sa svojim vlasnicima, često prateći ih po kući i tražeći pažnju.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Francuski Buldog i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts