Maine Coon Mačka: Sve Što Trebate Znati

Podijeli:

Maine Coon mačka je poznata po svojoj veličini, ljupkom izgledu i prijateljskoj prirodi. Ova vrsta potječe iz Sjeverne Amerike, gdje je prvotno uzgajana kao radna mačka na farmama. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Maine Coon mački, uključujući njezine karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Maine Coon mačke

Maine Coon mačka potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, točnije iz države Maine. Smatra se da su ove mačke nastale križanjem domaćih mačaka s dugodlakim mačkama koje su mornari doveli iz Europe. Vrsta je prepoznata već u 19. stoljeću i postala je popularna zbog svoje otpornosti na hladne klime i izvanredne sposobnosti lova.

Maine Coon brzo je postala omiljena među poljoprivrednicima zbog svoje sposobnosti hvatanja glodavaca. Danas su ove mačke popularni kućni ljubimci diljem svijeta zbog svoje prijateljske i privržene prirode.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Maine Coon mačka teži između 4,5-11 kg.
 • Visina: Visoke su između 25-41 cm.
 • Dlaka: Duga, gusta i vodootporna, s poddlakom koja ih štiti od hladnoće.
 • Boja: Različite boje i uzorci, uključujući smeđu, crnu, bijelu, crvenu i krem.
 • Glava: Klinastog oblika s izraženim jagodicama.
 • Uši: Velike, široke u bazi, s resicama na vrhovima.
 • Rep: Dugačak i kitnjast, često dulji od tijela.

Temperament i ponašanje

Maine Coon mačka poznata je po svojoj prijateljskoj i društvenoj prirodi. Ove mačke su vrlo privržene svojoj obitelji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Maine Cooni su odlični s djecom i drugim kućnim ljubimcima, čineći ih idealnim obiteljskim mačkama.

Maine Cooni su općenito mirni i uravnoteženi. Iako vole igrati i biti aktivni, također uživaju u mirnim trenucima i često će se sklupčati uz svoje vlasnike. Njihova prilagodljivost čini ih pogodnima za život u stanu ili kući.

Unatoč svojoj nježnosti, Maine Cooni su poznati po svojoj inteligenciji i želji za učenjem. Dosljedna i pozitivna obuka ključna je za njihov razvoj. Oni brzo uče nove trikove i zapovijedi, što ih čini izvrsnim pratiteljima.

Trening i socijalizacija

Trening Maine Coon mačke treba započeti u ranom dobu. Ova vrsta je inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Maine Coon mačke. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženu mačku. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Maine Cooni vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući osnovne treninge poslušnosti i interaktivne igre.

Njega i održavanje

Njega dlake Maine Coon mačke zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo stvaranje čvorova i matiranje dlake. Zbog svoje duge i guste dlake, Maine Cooni se moraju redovito češljati, obično nekoliko puta tjedno, kako bi održali uredan izgled.

Kupanje Maine Coon mačke treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za mačke kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Maine Coon mačka može biti sklona određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Hipertrofična kardiomiopatija (HCM): Nasljedna bolest srca koja može uzrokovati zatajenje srca.
 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.
 • Spinalna mišićna atrofija (SMA): Genetski poremećaj koji utječe na mišiće.
 • Policistična bolest bubrega (PKD): Nasljedna bolest koja uzrokuje ciste na bubrezima.
 • Problemi s očima: Katarakte i drugi problemi s vidom.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vaše mačke mogu pomoći u održavanju Maine Coon mačke zdravom i sretnom.

Prehrana

Prehrana Maine Coon mačke treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Maine Coon mačke ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Maine Coon mačka se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova vrsta može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Maine Cooni su aktivne mačke koje uživaju u igri, ali također cijene vrijeme provedeno u odmoru.

Stanovanje u stanu je idealno za Maine Coon mačke zbog njihove prilagodljivosti i niske razine aktivnosti. Redovite kratke šetnje i igra unutar doma dovoljni su za njihovu fizičku aktivnost.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Maine Coon mačke. Ova vrsta voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Maine Cooni su sretni kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir mačića

Odabir mačića Maine Coon mačke zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja mačića.

 • Provjerite uvjete u kojima se mačići uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje mačića: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir mačića i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašu Maine Coon mačku.

Zanimljivosti o Maine Coon mački

Maine Coon mačka ima mnoge zanimljive karakteristike koje je čine jedinstvenom vrstom. Ove mačke su poznate po svojoj ljupkosti i prijateljskoj prirodi, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Najveća domaća mačka

Maine Coon mačka je najveća domaća mačka na svijetu. Neki mužjaci mogu doseći težinu od 11 kg, što ih čini pravim divovima među mačkama.

Vodootporna dlaka

Dlaka Maine Coon mačke je vodootporna, što im pomaže da ostanu suhi i topli u hladnim i vlažnim uvjetima. Ovo je posebno korisno za mačke koje provode vrijeme na otvorenom.

Razigrana priroda

Maine Coon mačke su vrlo razigrane i često zadržavaju svoje mačićevsko ponašanje do starije dobi. Vole se igrati s igračkama i sudjelovati u interaktivnim igrama sa svojim vlasnicima.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u Maine Coon mačku i pokazuju zašto su ove mačke toliko cijenjene i voljene diljem svijeta.

Similar Posts