Pudl: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Pudl je poznat po svojoj inteligenciji, eleganciji i prilagodljivosti. Ova pasmina dolazi u tri različite veličine: standardni, srednji i patuljasti, a potječe iz Njemačke, premda je popularizirana u Francuskoj. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Pudlu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Pudla

Pudl potječe iz Njemačke, gdje je prvotno uzgajan kao lovački pas, posebno za lov na vodene ptice. Naziv ‘Pudl’ dolazi od njemačke riječi ‘puddeln’, što znači prskati u vodi. Kasnije je pasmina popularizirana u Francuskoj, gdje je postala simbol aristokracije.

Pudl je kroz povijest bio poznat po svojoj inteligenciji i svestranosti. Postoji u tri varijante: standardni, srednji i patuljasti, od kojih je svaki zadržao karakteristične osobine pasmine, ali se razlikuje po veličini i specifičnim potrebama.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Standardni pudl teži između 20-32 kg, srednji između 9-15 kg, a patuljasti između 3-6 kg.
 • Visina: Standardni pudl je visine iznad 38 cm, srednji između 28-38 cm, a patuljasti ispod 28 cm.
 • Dlaka: Kovrčava, gusta i hipoalergena.
 • Boja: Različite boje uključuju crnu, bijelu, smeđu, sivu, apricot i crvenu.
 • Glava: Duguljasta s izraženom njuškom.
 • Rep: Prirodno visok nošen, često kupiran.

Temperament i ponašanje

Pudl je poznat po svojoj iznimnoj inteligenciji i učenju. Brzo uči nove trikove i zapovijedi, što ga čini izvrsnim izborom za obitelji i one koji traže aktivnog psa. Pudl se često koristi u cirkusima zbog svoje sposobnosti učenja složenih trikova.

Pudli su vrlo društveni i uživaju u društvu ljudi. Oni su privrženi svojoj obitelji i dobro se slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima. Pudli su poznati po svojoj veselosti i energičnosti, što ih čini odličnim suputnicima za aktivne obitelji.

Unatoč svojoj energičnosti, Pudli mogu biti osjetljivi na ton glasa svojih vlasnika. Potrebna im je dosljedna, ali blaga obuka. Negativne metode treninga mogu rezultirati povučenim ili anksioznim ponašanjem.

Trening i socijalizacija

Trening Pudla treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je vrlo inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Pudla. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti opreznost prema strancima i spriječiti potencijalnu anksioznost.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Pudli vole biti aktivni i sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući agility, obedience natjecanja i razne igre koje uključuju donošenje predmeta.

Njega i održavanje

Njega dlake Pudla zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo stvaranje čvorova. Zbog svoje kovrčave dlake, Pudli se moraju redovito šišati, obično svaka 4-6 tjedana, kako bi održali uredan izgled i spriječili matiranje dlake.

Kupanje Pudla treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Pudl može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.
 • Problemi s očima: Katarakte i progresivna retinalna atrofija (PRA) mogu uzrokovati sljepoću.
 • Problemi sa srcem: Mitralna insuficijencija je česta kod ove pasmine i može uzrokovati srčane probleme.
 • Epilepsija: Neki Pudli mogu imati epileptične napade koji zahtijevaju veterinarsku pažnju.
 • Alergije: Pudli mogu imati osjetljivost na određene alergene u okolišu ili hrani.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Pudla zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Pudla treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Pudla ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Pudl se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova pasmina može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Pudli su aktivni psi koji uživaju u igri i trčanju na otvorenom.

Stanovanje u stanu je moguće ako se osiguraju redovite duge šetnje i mentalna stimulacija. Pudli su poznati po svojoj energičnosti i potrebi za aktivnošću, stoga je važno pružiti im dovoljno vježbe kako bi ostali sretni i zdravi.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Pudla. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Pudli su sretni kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Pudla zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Pudla.

Zanimljivosti o pasmini Pudl

Pudl ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj inteligenciji i eleganciji, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Različite veličine

P

udl dolazi u tri različite veličine: standardni, srednji i patuljasti. Svaka veličina ima svoje specifične karakteristike i potrebe, ali svi dijele iste osnovne osobine pasmine.

Pas za sve prilike

Zbog svoje inteligencije i prilagodljivosti, Pudl je često korišten u raznim ulogama, od cirkuskog psa do terapijskog psa. Njihova sposobnost učenja i želja za ugoditi čine ih izuzetno svestranim.

Hipoalergena dlaka

Pudla je poznata po svojoj hipoalergenoj dlaci koja se manje linja, što ga čini dobrim izborom za ljude s alergijama. Redovita njega i šišanje pomažu održati dlaku zdravom i urednom.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Pudl i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts