Hrt: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini 

Podijeli:

Hrt je poznat po svojoj izuzetnoj brzini, gracioznosti i atletskim sposobnostima. Ova pasmina ima dugu povijest kao lovački pas, a danas je cijenjena i kao kućni ljubimac zbog svoje nježne prirode. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Hrtu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Hrta

Hrt ima dugu povijest koja seže do drevnog Egipta, gdje su ih koristili faraoni za lov na divljač. Ova pasmina je kroz stoljeća razvijena kako bi postala izuzetno brza i okretna, sposobna za lov na otvorenim prostorima. U Europi su Hrtovi postali popularni među plemstvom kao lovački i trkački psi.

Hrtovi su poznati po svojoj sposobnosti trčanja velikim brzinama, što ih je učinilo idealnim za lov na brzu divljač. Danas su ovi psi omiljeni kućni ljubimci širom svijeta zbog svoje smirene i prijateljske prirode.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Hrt teži između 27-32 kg.
 • Visina: Visoki su između 68-76 cm.
 • Dlaka: Kratka, gusta i glatka.
 • Boja: Različite boje uključuju crnu, bijelu, plavu, crvenu, tigrastu i kombinacije ovih boja.
 • Glava: Dugačka i uska s blagim stopom.
 • Uši: Male, ružičaste i nošene unazad.
 • Rep: Dugačak i sužen prema kraju, nošen nisko.

Temperament i ponašanje

Hrt je poznat po svojoj nježnoj i prijateljskoj prirodi. Ovi psi su vrlo privrženi svojoj obitelji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Hrtovi su obično tihi i mirni, što ih čini idealnim kućnim ljubimcima.

Hrtovi su općenito mirni i uravnoteženi psi. Iako vole trčati i biti aktivni, također uživaju u mirnim trenucima i često će se sklupčati na udobnom mjestu u kući. Njihova prilagodljivost čini ih pogodnima za život u stanu ili kući.

Unatoč svojoj atletskoj građi, Hrtovi su poznati po svojoj osjetljivosti i potrebi za nježnim pristupom. Dosljedna i pozitivna obuka ključna je za njihov razvoj. Oni brzo uče nove trikove i zapovijedi, što ih čini izvrsnim pratiteljima.

Trening i socijalizacija

Trening Hrta treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Hrta. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Hrtovi vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući osnovne treninge poslušnosti i trčanje na otvorenim prostorima.

Njega i održavanje

Njega dlake Hrta je relativno jednostavna zbog kratke dlake. Redovito četkanje pomoći će ukloniti mrtvu dlaku i održati kožu zdravom. Zbog svoje kratke dlake, Hrtovi nisu skloni matiranju.

Kupanje Hrta treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju ušiju kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Hrt može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Problemi s kostima i zglobovima: Osteosarkom i artritis mogu uzrokovati bol i poteškoće u kretanju.
 • Problemi s očima: Katarakte i progresivna retinalna atrofija (PRA) mogu uzrokovati probleme s vidom.
 • Hipotireoza: Stanje koje može uzrokovati letargiju, povećanje težine i probleme s kožom.
 • Problemi sa srcem: Dilatativna kardiomiopatija može uzrokovati zatajenje srca.
 • Osjetljivost na anesteziju: Hrtovi mogu biti osjetljivi na određene vrste anestezije zbog niske razine tjelesne masti.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Hrta zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Hrta treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Hrta ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Hrt se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova pasmina može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Hrtovi su aktivni psi koji uživaju u trčanju, ali također cijene vrijeme provedeno u odmoru.

Stanovanje u stanu je moguće za Hrtove zbog njihove mirne prirode. Redovite kratke šetnje i trčanje na sigurnim, ograđenim prostorima dovoljni su za njihovu fizičku aktivnost.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Hrta. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Hrtovi su sretni kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Hrta zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Hrta.

Zanimljivosti o pasmini Hrt

Hrt ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj brzini i gracioznosti, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Najbrži pas na svijetu

Hrtovi su najbrži psi na svijetu, sposobni dostići brzine do 72 km/h. Njihova brzina i agilnost čine ih izvrsnim trkačima i lovcima

.

Pas za sve prilike

Zbog svoje prilagodljivosti i nježne prirode, Hrt je odličan pratilac za različite životne stilove. Bilo da živite u stanu ili kući, Hrtovi će se dobro prilagoditi i biti sretni.

Ljubav prema ljudima

Hrtovi su poznati po svojoj ljubavi prema ljudima. Ovi psi su vrlo društveni i vole provoditi vrijeme sa svojim vlasnicima, često prateći ih po kući i tražeći pažnju.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Hrt i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts