Kangalski Pas: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini 

Podijeli:

Sve Što Trebate Znati o Kangalskom Psima

Kangalski pas je poznat po svojoj snazi, lojalnosti i zaštitničkoj prirodi. Ova pasmina potječe iz Turske, gdje je prvotno uzgajana za čuvanje stada. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Kangalskom Psima, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i Porijeklo Kangalskog Psa

Kangalski pas potječe iz Turske, gdje su ovi psi prvotno korišteni za zaštitu stada od predatora. Njihovo ime dolazi od grada Kangal u provinciji Sivas. Kangalski pas je poznat po svojoj hrabrosti i odanosti.

Nakon Drugog svjetskog rata, broj Kangalskih pasa je značajno opao, ali zahvaljujući naporima turskih entuzijasta, pasmina je očuvana. Danas je Kangalski pas priznat i popularan širom svijeta kao pas čuvar.

Fizičke Karakteristike

Veličina: Mužjaci teže između 50-66 kg, a ženke 40-54 kg.

Visina: Mužjaci su visoki 77-86 cm, a ženke 72-77 cm.

Dlaka: Kratka do srednje duga, gusta.

Boja: Najčešće žućkasto-smeđa sa crnom maskom.

Glava: Velika i široka s izraženim njuškama.

Rep: Prirodno dugačak i često nošen visoko.

Temperament i Ponašanje

Kangalski pas je poznat po svojoj odanosti i zaštitničkom instinktu. Odan obitelji i može biti oprezan prema strancima. Ova pasmina često pokazuje dominantno ponašanje, stoga je važna rana socijalizacija i obuka.

Unatoč svojoj snazi, Kangalski pas je često miran i suzdržan. Reagira na prijetnje, ali rijetko laje bez razloga. Kangalski pas voli biti u društvu svoje obitelji i može patiti od separacijske anksioznosti ako su predugo sami.

Izražen zaštitnički instinkt može dovesti do problema s nepoznatim ljudima ili životinjama. Pažljivo ih upoznajte s drugim kućnim ljubimcima i radite na njihovoj socijalizaciji.

Trening i Socijalizacija

Rana socijalizacija je ključna za Kangalskog Psa. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti opreznost prema strancima.

Trening Kangalskog Psa treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna, ali i tvrdoglava, stoga zahtijeva dosljedan i pozitivan pristup. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost.

Njega i Održavanje

Njega dlake Kangalskog Psa je prilično jednostavna zbog kratke do srednje duge dlake. Redovito četkanje pomoći će ukloniti mrtvu dlaku i održati kožu zdravom. Tijekom perioda linjanja, četkanje treba obavljati češće.

Kupanje Kangalskog Psa treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni Problemi

Kangalski pas može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.

Problemi s kožom: Razne alergije i iritacije kože.

Srčani problemi: Dilatativna kardiomiopatija je česta kod ove pasmine i može uzrokovati probleme sa srcem.

Problemi sa štitnjačom: Hipotireoza je česta kod ove pasmine i može uzrokovati letargiju, povećanje težine i probleme s kožom.

Entropion: Stanje gdje se kapci uvijaju prema unutra, iritirajući oko.

Prehrana

Prehrana Kangalskog Psa treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.

Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.

Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Idealno Životno Okruženje

Kangalski pas najbolje se osjeća u kući s velikim dvorištem gdje može slobodno trčati. Potrebno mu je puno prostora za kretanje.

Stanovanje u stanu može biti moguće ako se osiguraju redovite duge šetnje i fizička aktivnost. Potrebna je mentalna stimulacija kako bi bio sretan i zadovoljan.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Kangalskog Psa. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti.

Odabir Šteneta

Odabir šteneta Kangalskog Psa zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.

Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.

Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Zanimljivosti o Kangalskim Psima

Kangalski pas ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj hrabrosti i odanosti, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Simbol hrabrosti: U Turskoj, Kangalski pas je simbol hrabrosti i odanosti. Ovi psi često se daruju kao znak poštovanja.

Uloga u kulturi: Kangalski pas je često prikazan u filmovima i knjigama zbog svog impresivnog izgleda i karaktera.

Adaptacija na klimu: Kangalski pas se dobro prilagođava različitim klimatskim uvjetima. Njihova gusta koža pruža određenu izolaciju kako od hladnoće, tako i od vrućine.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Kangalskog Psa i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts