Pirinejski Planinski Pas: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Pirinejski Planinski Pas je poznat po svojoj veličini, snazi i zaštitničkoj prirodi. Ova pasmina potječe iz Pirineja, planinskog lanca između Francuske i Španjolske, gdje je prvotno uzgajana za čuvanje stada ovaca. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Pirinejskom Planinskom Psu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Pirinejskog Planinskog Psa

Pirinejski Planinski Pas ima dugu povijest koja seže do drevnih vremena kada su ga koristili pastiri u Pirinejima za čuvanje stada od predatora. Pasmina je poznata po svojoj izdržljivosti i zaštitničkom instinktu, što je čini idealnim čuvarom.

Pirinejski Planinski Pas brzo je postao popularan zbog svoje sposobnosti da samostalno donosi odluke i čuva stada bez stalnog nadzora. Danas su ovi psi omiljeni kućni ljubimci i radni psi širom svijeta zbog svoje lojalnosti i hrabrosti.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Pirinejski Planinski Pas teži između 45-60 kg.
 • Visina: Visoki su između 65-80 cm.
 • Dlaka: Gusta, duga i vodootporna, s poddlakom koja pruža dodatnu zaštitu.
 • Boja: Bijela ili bijela s oznakama u smeđim, sivim ili žutim nijansama.
 • Glava: Velika i snažna s izraženim stopom.
 • Uši: Srednje veličine, trokutaste i viseće.
 • Rep: Dugačak, često nošen nisko s blagim zavijenjem na kraju.

Temperament i ponašanje

Pirinejski Planinski Pas je poznat po svojoj zaštitničkoj i lojalnoj prirodi. Ovi psi su vrlo privrženi svojoj obitelji i oprezni prema strancima, što ih čini izvrsnim čuvarima. Pirinejski Planinski Psi su dobri s djecom i mogu biti vrlo nježni, iako njihova veličina zahtijeva oprez u igri.

Pirinejski Planinski Psi su općenito mirni i samouvjereni. Oni su neovisni mislioci, što može dovesti do tvrdoglavosti. Njihova prilagodljivost i instinkt za čuvanje stada čine ih izvrsnim radnim psima i kućnim ljubimcima.

Unatoč svojoj neovisnosti, Pirinejski Planinski Psi su poznati po svojoj inteligenciji i sposobnosti da brzo uče. Dosljedna i pozitivna obuka ključna je za njihov razvoj. Oni trebaju vlasnike koji razumiju njihovu potrebu za samostalnošću i sposobnost donošenja odluka.

Trening i socijalizacija

Trening Pirinejskog Planinskog Psa treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna, ali zahtijeva dosljednost i strpljenje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Pirinejskog Planinskog Psa. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti opreznost prema strancima i promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Pirinejski Planinski Psi vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući osnovne treninge poslušnosti i interaktivne igre. Njihova snažna volja i instinkt čuvanja zahtijevaju vlasnika koji može postaviti jasne granice i očekivanja.

Njega i održavanje

Njega dlake Pirinejskog Planinskog Psa zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo stvaranje čvorova i matiranje dlake. Zbog svoje guste i duge dlake, potrebno je češće četkanje tijekom perioda linjanja.

Kupanje Pirinejskog Planinskog Psa treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju ušiju kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Pirinejski Planinski Pas može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.
 • Problemi s očima: Katarakte i progresivna retinalna atrofija (PRA) mogu uzrokovati probleme s vidom.
 • Problemi sa štitnjačom: Hipotireoza može uzrokovati letargiju, povećanje težine i probleme s kožom.
 • Alergije: Pirinejski Planinski Psi mogu biti skloni alergijama koje uzrokuju svrbež i iritacije kože.
 • Osteochondritis dissecans: Stanje koje utječe na zglobove i može uzrokovati bol i ukočenost.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Pirinejskog Planinskog Psa zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Pirinejskog Planinskog Psa treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Pirinejskog Planinskog Psa ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Pirinejski Planinski Pas se najbolje osjeća u kući s velikim dvorištem gdje može slobodno trčati. Ova pasmina voli biti aktivna i potrebno joj je puno prostora za kretanje.

Stanovanje u stanu može biti moguće, ali zahtijeva puno fizičke aktivnosti na otvorenom kako bi pas ostao sretan i zdrav. Pirinejski Planinski Psi su navikli na velike prostore i puno kretanja.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Pirinejskog Planinskog Psa. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Pirinejski Planinski Psi su sretni kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Pirinejskog Planinskog Psa zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Pirinejskog Planinskog Psa.

Zanimljivosti o pasmini Pirinejski Planinski Pas

Pirinejski Planinski Pas ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj zaštitničkoj prirodi i impozantnoj veličini, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Pas čuvar

Pirinejski Planinski Pas je izuzetno učinkovit čuvar stada i imanja. Njegova prirodna sposobnost da prepozna prijetnje i reagira na njih čini ga izvrsnim zaštitnikom.

Gusta dlaka

Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika Pirinejskog Planinskog Psa je njegova gusta, vodootporna dlaka koja ih štiti od hladnoće i vlage. Ova dlaka ih čini idealnim za rad u teškim vremenskim uvjetima.

Pas za sve prilike

Zbog svoje prilagodljivosti i zaštitničke prirode, Pirinejski Planinski Pas je odličan pratilac za obitelji koje žive na selu ili imaju veliko imanje. Njihova sposobnost da se brinu za stada i imanja čini ih izuzetno korisnima.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Pirinejski Planinski Pas i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts