Ruska Plava Mačka: Sve Što Trebate Znati

Podijeli:

Ruska plava mačka poznata je po svojoj elegantnoj ljepoti, inteligenciji i nježnoj prirodi. Ova vrsta mačke potječe iz Rusije, a prepoznatljiva je po svojoj srebrno-plavoj dlaci i zelenim očima. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Ruskoj plavoj mački, uključujući njezine karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Ruske plave mačke

Ruska plava mačka potječe iz Rusije, gdje je prvi put primijećena u luci Arkhangelsk. Smatra se da su je u Englesku donijeli pomorci u 19. stoljeću. Ubrzo je postala popularna zbog svoje ljepote i gracioznosti.

Tijekom Drugog svjetskog rata, broj Ruske plave mačke znatno je opao. Međutim, zahvaljujući naporima uzgajivača u Velikoj Britaniji i Skandinaviji, vrsta je spašena i obnovljena. Danas je Ruska plava mačka omiljena diljem svijeta zbog svoje jedinstvene ljepote i prijateljskog temperamenta.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Srednje velika mačka, teži između 3-5,5 kg.
 • Visina: Visoke su između 25-30 cm.
 • Dlaka: Kratka, gusta i dvostruka, s mekanom poddlakom.
 • Boja: Srebrno-plava.
 • Glava: Klinastog oblika s ravnim profilom.
 • Oči: Velike, bademaste i zelene.
 • Uši: Velike, široke u bazi, s blago zaobljenim vrhovima.
 • Rep: Dugačak i proporcionalan tijelu, sužava se prema vrhu.

Temperament i ponašanje

Ruska plava mačka poznata je po svojoj nježnoj i smirenoj prirodi. Ove mačke su vrlo privržene svojoj obitelji i uživaju provoditi vrijeme s ljudima. Ruske plave mačke su poznate po svojoj inteligenciji i razigranosti.

Ove mačke su općenito mirne i povučene, ali su i vrlo znatiželjne i vole istraživati. Dobro se slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima, ali mogu biti sramežljive prema strancima. Ruske plave mačke uživaju u igri, ali također cijene mirne trenutke u kojima mogu uživati u društvu svojih vlasnika.

Trening i socijalizacija

Trening Ruske plave mačke treba započeti u ranom dobu. Ova vrsta je inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Rusku plavu mačku. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženu mačku. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Ruske plave mačke vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući osnovne treninge poslušnosti i interaktivne igre.

Njega i održavanje

Njega dlake Ruske plave mačke je jednostavna zbog njihove kratke i guste dlake. Redovito četkanje, obično jednom tjedno, dovoljno je za uklanjanje mrtvih dlaka i održavanje sjaja dlake.

Kupanje Ruske plave mačke treba obavljati rijetko, samo kada je to nužno. Koristite blagi šampon posebno formuliran za mačke kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Ruska plava mačka je općenito zdrava vrsta, ali može biti sklona određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Hipertrofična kardiomiopatija (HCM): Nasljedna bolest srca koja može uzrokovati zatajenje srca.
 • Problemi s očima: Katarakte i drugi problemi s vidom.
 • Problemi s ušima: Infekcije uha zbog velike veličine i otvorenosti ušiju.
 • Problemi s bubrezima: Nasljedni problemi s bubrezima mogu se pojaviti kod nekih mačaka.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vaše mačke mogu pomoći u održavanju Ruske plave mačke zdravom i sretnom.

Prehrana

Prehrana Ruske plave mačke treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Ruske plave mačke ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Ruska plava mačka se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova vrsta može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Ruske plave mačke su aktivne i znatiželjne, ali također cijene vrijeme provedeno u odmoru.

Stanovanje u stanu je idealno za Ruske plave mačke zbog njihove prilagodljivosti i niske razine aktivnosti. Redovite kratke šetnje i igra unutar doma dovoljni su za njihovu fizičku aktivnost.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Ruske plave mačke. Ova vrsta voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Ruske plave mačke su sretne kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir mačića

Odabir mačića Ruske plave mačke zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja mačića.

 • Provjerite uvjete u kojima se mačići uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje mačića: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir mačića i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašu Rusku plavu mačku.

Zanimljivosti o Ruskoj plavoj mački

Ruska plava mačka ima mnoge zanimljive karakteristike koje je čine jedinstvenom vrstom. Ove mačke su poznate po svojoj ljepoti i inteligenciji, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Hiperalergena mačka

Ruska plava mačka često se smatra hipoalergenom vrstom jer proizvodi manje proteina Fel d 1, koji je glavni uzročnik alergija na mačke. Iako nije potpuno hipoalergena, može biti bolji izbor za ljude sklone alergijama.

Tiha priroda

Ruske plave mačke poznate su po svojoj tihoj prirodi. Rijetko mijauču i komuniciraju sa svojim vlasnicima uglavnom putem tjelesnog jezika i blagih zvukova.

Lojalnost

Ruske plave mačke su vrlo lojalne svojim vlasnicima. Vole provoditi vrijeme sa svojim obiteljima i često će pratiti svoje vlasnike po kući, tražeći pažnju i druženje.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u Rusku plavu mačku i pokazuju zašto su ove mačke toliko cijenjene i voljene diljem svijeta.

Similar Posts