Koker Španijel: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Koker Španijel je poznat po svojoj nježnosti, energičnosti i ljupkom izgledu. Ova pasmina dolazi u dvije glavne varijante: američki i engleski Koker Španijel, a obje su omiljene zbog svojih prijateljskih osobina i odličnog karaktera. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Koker Španijelu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Koker Španijela

Koker Španijel potječe iz Engleske, gdje je prvotno uzgajan kao lovački pas za lov na ptice. Njegovo ime dolazi od engleske riječi ‘woodcock’, vrste šumske ptice koju su često lovili. U 19. stoljeću, Koker Španijel je postao vrlo popularan kao kućni ljubimac i izložbeni pas.

Američki Koker Španijel razvijen je iz engleske varijante, ali je s vremenom postao manji i zaobljenijeg izgleda. Obje varijante dijele zajedničku povijest, ali imaju različite standarde u izgledu i ponašanju.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Engleski Koker Španijel teži između 12-16 kg, a američki između 9-13 kg.
 • Visina: Engleski Koker Španijel je visine 38-43 cm, a američki 34-39 cm.
 • Dlaka: Duga, svilenkasta i valovita.
 • Boja: Različite boje uključuju crnu, smeđu, crvenu, zlatnu, kao i kombinacije.
 • Glava: Okrugla s dugim, visećim ušima.
 • Rep: Prirodno dugačak, često kupiran.

Temperament i ponašanje

Koker Španijel je poznat po svojoj prijateljskoj i veseloj prirodi. Oni su vrlo privrženi svojoj obitelji i obožavaju provoditi vrijeme s ljudima. Ova pasmina je odlična s djecom i dobro se slaže s drugim kućnim ljubimcima.

Kokeri su energični i vole biti aktivni. Potrebna im je redovita fizička aktivnost i mentalna stimulacija kako bi bili sretni i zdravi. Šetnje, igranje i interaktivne igre su odličan način da ih održite aktivnima.

Unatoč svojoj energičnosti, Koker Španijeli su također vrlo osjetljivi i mogu biti povučeni ako se prema njima ne postupa nježno. Pozitivne metode treninga i puno ljubavi pomoći će im da se osjećaju sigurno i voljeno.

Trening i socijalizacija

Trening Koker Španijela treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna i željna ugoditi, što ih čini relativno lako za trenirati. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Koker Španijela. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Koker Španijeli vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući agility, obedience natjecanja i razne igre koje uključuju donošenje predmeta.

Njega i održavanje

Njega dlake Koker Španijela zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo stvaranje čvorova i matiranje dlake. Zbog svoje duge i svilenkaste dlake, Kokeri se moraju redovito šišati, obično svaka 6-8 tjedana, kako bi održali uredan izgled.

Kupanje Koker Španijela treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Koker Španijel može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Otitis externa: Infekcije ušiju zbog dugih, visećih ušiju koje zadržavaju vlagu.
 • Problemi s očima: Katarakte i progresivna retinalna atrofija (PRA) mogu uzrokovati sljepoću.
 • Problemi sa srcem: Mitralna insuficijencija je česta kod ove pasmine i može uzrokovati srčane probleme.
 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.
 • Alergije: Kokeri mogu imati osjetljivost na određene alergene u okolišu ili hrani.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Koker Španijela zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Koker Španijela treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Koker Španijela ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Koker Španijel se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova pasmina može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Kokeri su aktivni psi koji uživaju u igri i trčanju na otvorenom.

Stanovanje u stanu je moguće ako se osiguraju redovite duge šetnje i mentalna stimulacija. Kokeri su poznati po svojoj energičnosti i potrebi za aktivnošću, stoga je važno pružiti im dovoljno vježbe kako bi ostali sretni i zdravi.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Koker Španijela. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Kokeri su sretni kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Koker Španijela zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Koker Španijela.

Zanimljivosti o pasmini Koker Španijel

Koker Španijel ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinst

venom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj nježnosti i veselosti, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Različite varijante

Koker Španijel dolazi u dvije glavne varijante: američki i engleski. Svaka varijanta ima svoje specifične karakteristike i standarde, ali obje dijele iste osnovne osobine pasmine.

Pas za sve prilike

Zbog svoje prilagodljivosti i prijateljske prirode, Koker Španijel je često korišten kao terapijski pas. Njihova sposobnost da se povežu s ljudima i pruže emocionalnu podršku čini ih idealnim pratiteljima.

Lovni instinkt

Unatoč tome što su danas prvenstveno kućni ljubimci, Koker Španijeli zadržali su svoj lovni instinkt. Uživat će u igrama koje uključuju traženje i donošenje predmeta, što ih čini odličnim suputnicima za aktivne obitelji.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Koker Španijel i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts