Pomeranac: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Pomeranac je malena, ali energična pasmina koja potječe iz regije Pomeranije, smještene između Poljske i Njemačke. Ovi psi su poznati po svojoj živahnosti, privrženosti i prepoznatljivom izgledu. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Pomerancu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Pomeranca

Pomeranac potječe iz regije Pomeranije, smještene između današnje Poljske i Njemačke. Prvotno su bili mnogo veći psi, korišteni za čuvanje stada. S vremenom su uzgojem smanjeni kako bi postali idealni pratitelji aristokracije.

Njihova popularnost značajno je porasla u 18. stoljeću, posebno nakon što je kraljica Viktorija postala strastvena uzgajivačica Pomeranaca. Zahvaljujući njoj, današnji Pomeranci su manji i poznati po svojoj ljepoti i živahnosti.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: 1,8-3,5 kg
 • Visina: 18-30 cm
 • Dlaka: Duga, gusta i dvostruka
 • Boja: Narančasta, crna, bijela, plava, crvena, krem
 • Glava: Mali i klinasti oblik s izraženim njuškama
 • Rep: Visoko nošen i uvijen preko leđa

Temperament i ponašanje

Pomeranci su vrlo privrženi svojoj obitelji i uživaju u društvu ljudi. Često su oprezni prema strancima i brzo reagiraju na nepoznate zvukove, zbog čega su dobri čuvari.

Unatoč svojoj maloj veličini, vrlo su energični i vole se igrati. Mogu pokazivati dominantno ponašanje prema drugim životinjama, stoga je važna rana socijalizacija.

Trening i socijalizacija

Trening Pomeranca treba započeti rano kako bi se izbjegli problemi s ponašanjem. Koristite pozitivne metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i suradljivost.

Rana socijalizacija je ključna za razvoj uravnoteženog psa. Izložite ih različitim ljudima, mjestima i zvukovima kako bi se smanjila opreznost prema strancima i drugim životinjama.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju koja je potrebna ovoj inteligentnoj pasmini. Pomeranci vole učiti nove trikove i sudjelovati u raznim aktivnostima.

Njega i održavanje

Njega dlake Pomeranca zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo zapetljavanje i uklonila mrtva dlaka. Preporučuje se četkanje nekoliko puta tjedno.

Kupanje Pomeranca treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako bi se održala zdrava koža i dlaka.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Pomeranci su općenito zdravi, ali su skloni nekim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi pomoći će u ranom otkrivanju i liječenju ovih problema.

 • Kolaps dušnika: Problemi s disanjem.
 • Problemi sa zubima: Zbijeni zubi mogu uzrokovati dentalne probleme.
 • Patelarna luksacija: Problemi s koljenima.
 • Problemi s očima: Katarakta i druge očne bolesti.

Pravilna njega i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u prevenciji i ranom otkrivanju ovih problema, osiguravajući dug i zdrav život.

Prehrana

Prehrana Pomeranca treba biti kvalitetna i uravnotežena kako bi se održalo njihovo zdravlje i energija. Konzultirajte se s veterinarom za prilagođenu prehranu.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Pomeranca ključna je za njihov dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Pomeranci se dobro snalaze u stanu, ali im je potrebna redovita fizička aktivnost kako bi ostali zdravi i sretni. Redovite šetnje i igre osiguravaju im potrebnu aktivnost.

Iako su maleni, Pomeranci vole biti aktivni i uživaju u igri na otvorenom. Dovoljno prostora za kretanje pomoći će im da ostanu u formi.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Pomeranca. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Pomeranca zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači pružit će informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete: Osigurajte da su štenci čisti i zdravi.
 • Pitajte za certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Pomeranca.

Zanimljivosti o pasmini Pomeranac

Pomeranci su poznati po svojoj jedinstvenosti i zanimljivim karakteristikama. Ovi psi su cijenjeni diljem svijeta zbog svojih posebnosti.

Popularnost: Pomeranci su među najpopularnijim malim pasminama na svijetu.

Adaptacija na klimu: Unatoč svojoj dugoj dlaci, dobro se prilagođavaju različitim klimatskim uvjetima. Njihova gusta dlaka pruža izolaciju kako od hladnoće, tako i od vrućine.

Uloga u kulturi: Pomeranci su često prikazani u filmovima i knjigama zbog svog prepoznatljivog izgleda i živahnog karaktera. Njihova prisutnost i šarm čine ih popularnim izborom za razne uloge.

Similar Posts