Cavalier King Charles Španijel: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Cavalier King Charles Španijel je poznat po svojoj nježnoj prirodi, ljupkom izgledu i ljubaznosti. Ova pasmina potječe iz Engleske, gdje je prvotno uzgajana kao pratilac kraljevske obitelji. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Cavalier King Charles Španijelu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Cavalier King Charles Španijela

Cavalier King Charles Španijel potječe iz Engleske, gdje su ga u 17. stoljeću obožavali kao kućnog ljubimca kraljevske obitelji. Njegovo ime potječe od kralja Charlesa II., koji je bio veliki ljubitelj ove pasmine. Pasmina je gotovo nestala početkom 20. stoljeća, ali je obnovljena uz trud posvećenih uzgajivača.

Cavalier King Charles Španijel brzo je postao popularan zbog svoje ljupke prirode i privrženosti ljudima. Danas su ovi psi omiljeni kućni ljubimci širom svijeta zbog svoje prijateljske i razigrane prirode.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Cavalier King Charles Španijel teži između 5,9-8,2 kg.
 • Visina: Visoki su između 30-33 cm.
 • Dlaka: Duga, svilenkasta i blago valovita.
 • Boja: Različite boje uključuju blenheim (bijela i kesten), tricolor (bijela, crna i smeđa), crna s preplanulim oznakama i rubin (crvena).
 • Glava: Okrugla s velikim, izražajnim očima.
 • Uši: Dugačke, viseće i dobro odlakanje.
 • Rep: Prirodno dugačak i nošen ravno ili lagano zavijen.

Temperament i ponašanje

Cavalier King Charles Španijel je poznat po svojoj prijateljskoj i društvenoj prirodi. Ovi psi su vrlo privrženi svojoj obitelji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Cavalieri su odlični s djecom i drugim kućnim ljubimcima, čineći ih idealnim obiteljskim psima.

Cavalieri su općenito mirni i uravnoteženi psi. Iako vole igrati i biti aktivni, također uživaju u mirnim trenucima i često će se sklupčati uz svoje vlasnike. Njihova prilagodljivost čini ih pogodnima za život u stanu ili kući.

Unatoč svojoj nježnosti, Cavalieri su poznati po svojoj inteligenciji i želji za učenjem. Dosljedna i pozitivna obuka ključna je za njihov razvoj. Oni brzo uče nove trikove i zapovijedi, što ih čini izvrsnim pratiteljima.

Trening i socijalizacija

Trening Cavalier King Charles Španijela treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Cavalier King Charles Španijela. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Cavalieri vole sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući osnovne treninge poslušnosti i interaktivne igre.

Njega i održavanje

Njega dlake Cavalier King Charles Španijela zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo stvaranje čvorova i matiranje dlake. Zbog svoje duge i svilenkaste dlake, Cavalieri se moraju redovito šišati, obično svaka 6-8 tjedana, kako bi održali uredan izgled.

Kupanje Cavalier King Charles Španijela treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Cavalier King Charles Španijel može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Mitralna insuficijencija: Srčana bolest koja može uzrokovati zatajenje srca.
 • Syringomyelia: Bolno stanje koje utječe na mozak i leđnu moždinu.
 • Problemi s očima: Katarakte i suho oko (keratokonjunktivitis sicca) mogu uzrokovati probleme s vidom.
 • Problemi s ušima: Infekcije uha zbog visećih ušiju koje zadržavaju vlagu.
 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Cavalier King Charles Španijela zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Cavalier King Charles Španijela treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Cavalier King Charles Španijela ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Cavalier King Charles Španijel se dobro prilagođava različitim životnim uvjetima. Ova pasmina može živjeti u stanu ili kući, sve dok se osiguraju redovite šetnje i dovoljno fizičke aktivnosti. Cavalieri su aktivni psi koji uživaju u igri, ali također cijene vrijeme provedeno u odmoru.

Stanovanje u stanu je idealno za Cavalier King Charles Španijele zbog njihove male veličine i niske razine aktivnosti. Redovite kratke šetnje i igra unutar doma dovoljni su za njihovu fizičku aktivnost.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Cavalier King Charles Španijela. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Cavalieri su sretni kada su u društvu svoje obitelji i kada im je pružena pažnja.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Cavalier King Charles Španijela zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Cavalier King Charles Španijela.

Zanimljivosti o pasmini Cavalier

King Charles Španijel

Cavalier King Charles Španijel ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj ljupkosti i prijateljskoj prirodi, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Kraljevski ljubimci

Cavalier King Charles Španijeli su omiljeni ljubimci kraljevske obitelji, posebno kralja Charlesa II., koji je obožavao ovu pasminu. Njihova prisutnost na kraljevskom dvoru doprinijela je njihovoj popularnosti.

Pas za sve prilike

Zbog svoje prilagodljivosti i nježne prirode, Cavalier King Charles Španijel je odličan pratilac za različite životne stilove. Bilo da živite u stanu ili kući, Cavalieri će se dobro prilagoditi i biti sretni.

Ljubav prema ljudima

Cavalier King Charles Španijeli su poznati po svojoj ljubavi prema ljudima. Ovi psi su vrlo društveni i vole provoditi vrijeme sa svojim vlasnicima, često prateći ih po kući i tražeći pažnju.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Cavalier King Charles Španijel i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts