Border Collie: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Border Collie je poznat po svojoj iznimnoj inteligenciji, energičnosti i radnoj etici. Ova pasmina potječe iz Velike Britanije, gdje je prvotno uzgajana za rad s ovcama. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Border Collieu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Border Colliea

Border Collie potječe iz pograničnih područja između Škotske i Engleske, gdje su ovi psi prvotno korišteni kao pastirski psi. Njihovo ime ‘Collie’ dolazi od škotske riječi za ovčara. Border Collie je razvijen za rad s ovcama zbog svoje izuzetne sposobnosti učenja i agilnosti.

Tijekom 19. i 20. stoljeća, Border Collie postao je poznat širom svijeta kao najbolji pastirski pas. Njihova sposobnost brzog učenja i nevjerojatna radna etika učinila ih je omiljenim izborom za mnoge poljoprivrednike i uzgajivače.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Border Collie teži između 14-20 kg.
 • Visina: Mužjaci su visoki 48-56 cm, a ženke 46-53 cm.
 • Dlaka: Dvostruka dlaka koja može biti glatka ili gruba.
 • Boja: Različite boje uključuju crnu i bijelu, smeđu, plavu merle, crvenu i druge kombinacije.
 • Glava: Široka s umjereno dugom njuškom.
 • Rep: Prirodno dug, nošen nisko s laganim zavijanjem na kraju.

Temperament i ponašanje

Border Collie je poznat po svojoj iznimnoj inteligenciji i energičnosti. Ovi psi su vrlo posvećeni poslu i trebaju puno mentalne stimulacije. Njihova radna etika je legendarna, što ih čini izvrsnim radnim psima, ali zahtijeva i angažiranog vlasnika.

Border Collie je vrlo privržen svojoj obitelji i obožava provoditi vrijeme s ljudima. Oni su vrlo osjetljivi na ton glasa i reakcije svojih vlasnika. Pozitivne metode treninga i puno pohvala ključni su za njihov razvoj i sreću.

Unatoč svojoj energičnosti, Border Collie može biti povučen prema strancima. Rana socijalizacija pomoći će smanjiti opreznost i razviti samopouzdanje. Ovi psi trebaju puno fizičke aktivnosti i mentalnih izazova kako bi ostali sretni i zdravi.

Trening i socijalizacija

Trening Border Colliea treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je vrlo inteligentna i brzo uči, ali zahtijeva dosljednost i pozitivno pojačanje. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost i izbjeglo negativno ponašanje.

Rana socijalizacija je ključna za Border Colliea. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti strah i anksioznost te promiče samopouzdanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Border Collie voli sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući agility, obedience natjecanja i razne igre koje uključuju donošenje predmeta.

Njega i održavanje

Njega dlake Border Colliea zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo stvaranje čvorova i matiranje dlake. Zbog svoje dvostruke dlake, Border Collie treba češće četkanje tijekom perioda linjanja.

Kupanje Border Colliea treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse kako biste održali zdravu kožu i dlaku. Redovito čišćenje ušiju je također važno kako bi se spriječile infekcije.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Border Collie može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.
 • Problemi s očima: Progresivna retinalna atrofija (PRA) i katarakte mogu uzrokovati sljepoću.
 • Epilepsija: Neki Border Colliei mogu imati epileptične napade koji zahtijevaju veterinarsku pažnju.
 • Osteochondritis dissecans: Stanje koje utječe na zglobove i može uzrokovati bol i ukočenost.
 • Collie Eye Anomaly (CEA): Genetski poremećaj oka koji može varirati u ozbiljnosti.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Border Colliea zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Border Colliea treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Border Colliea ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Border Collie se najbolje osjeća u kući s velikim dvorištem gdje može slobodno trčati. Ova pasmina voli biti aktivna i potrebno joj je puno prostora za kretanje i igru.

Stanovanje u stanu može biti moguće ako se osiguraju redovite duge šetnje i fizička aktivnost. Međutim, važno je napomenuti da Border Collie treba puno mentalne stimulacije kako bi bio sretan i zadovoljan.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Border Colliea. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti. Border Collie je sretan kada je angažiran i kada mu je pružena pažnja.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Border Colliea zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Border Colliea.

Zanimljivosti o pasmini Border Collie

Border Collie ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj inteligenciji i radnoj etici, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Najinteligentnija pasmina

Border Collie je često rangiran kao najinteligentnija pasmina pasa. Njihova sposobnost brzog učenja i izvršavanja složenih zadataka čini ih izuzetno sposobnim radnim psima.

Pastirski instinkt

Border Collie je zadržao sna

žan pastirski instinkt. Čak i bez formalnog treninga, mnogi Border Colliei pokazuju prirodnu sklonost za upravljanje i vođenje stada, što ih čini izuzetno korisnima na farmama.

Uloga u sportovima

Zbog svoje brzine, agilnosti i inteligencije, Border Collie je vrlo popularan u raznim sportovima za pse, uključujući agility, flyball i obedience natjecanja. Njihova radna etika i želja za učenjem čine ih izvrsnim natjecateljima.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Border Collie i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts