Cane Corso: Sve Što Trebate Znati o Ovoj Pasmini

Podijeli:

Cane Corso je poznat po svojoj snazi, lojalnosti i zaštitničkoj prirodi. Ova pasmina potječe iz Italije, gdje je prvotno uzgajana za lov i čuvanje imanja. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o Cane Corsu, uključujući njegove karakteristike, njegu, zdravlje i ponašanje.

Povijest i porijeklo Cane Corsa

Cane Corso potječe iz Italije, gdje su ovi psi prvotno korišteni kao radni psi na farmama i u lovu na veliku divljač. Njihovo ime dolazi od latinskog izraza ‘Cohors’, što znači čuvar ili zaštitnik. Cane Corso je direktni potomak starih rimskih ratnih pasa.

Nakon Drugog svjetskog rata, broj Cane Corsa je značajno opao, ali zahvaljujući naporima talijanskih entuzijasta, pasmina je spašena od izumiranja. Danas je Cane Corso priznat i popularan širom svijeta kao pas čuvar i obiteljski pratitelj.

Fizičke karakteristike

 • Veličina: Mužjaci teže između 45-50 kg, a ženke 40-45 kg.
 • Visina: Mužjaci su visoki 64-68 cm, a ženke 60-64 cm.
 • Dlaka: Kratka, gusta i sjajna.
 • Boja: Različite boje uključuju crnu, plavu, tigrastu i nijanse sive.
 • Glava: Velika i kvadratna s izraženim njuškama.
 • Rep: Prirodno dugačak, ali često kupiran.

Temperament i ponašanje

Cane Corso je poznat po svojoj odanosti i zaštitničkom instinktu. Oni su vrlo privrženi svojoj obitelji i mogu biti oprezni prema strancima. Ova pasmina često pokazuje dominantno ponašanje, stoga je važna rana socijalizacija i obuka.

Unatoč svojoj snazi, Cane Corso je često miran i suzdržan. Oni rijetko laju bez razloga, ali će reagirati ako osjete prijetnju. Cane Corso voli biti u društvu svoje obitelji i može patiti od separacijske anksioznosti ako su predugo sami.

Cane Corso ima izražen zaštitnički instinkt. Ovaj instinkt može dovesti do problema s nepoznatim ljudima ili životinjama. Zbog toga je važno pažljivo ih upoznavati s drugim kućnim ljubimcima i raditi na njihovoj socijalizaciji.

Trening i socijalizacija

Trening Cane Corsa treba započeti u ranom dobu. Ova pasmina je inteligentna, ali i tvrdoglava, stoga zahtijeva dosljedan i pozitivan pristup. Preporučuje se koristiti metode nagrađivanja kako bi se potaknula poslušnost.

Rana socijalizacija je ključna za Cane Corsa. Izloženost različitim ljudima, mjestima i zvukovima od mladosti pomoći će razviti uravnoteženog psa. Socijalizacija pomaže smanjiti opreznost prema strancima i spriječiti potencijalno agresivno ponašanje.

Redoviti trening ne samo da će pomoći u poslušnosti, već će također pružiti mentalnu stimulaciju. Cane Corso voli biti aktivan i sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući hodanje, planinarenje i igranje.

Njega i održavanje

Njega dlake Cane Corsa je prilično jednostavna zbog kratke dlake. Redovito četkanje pomoći će ukloniti mrtvu dlaku i održati kožu zdravom. Tijekom perioda linjanja, četkanje treba obavljati češće.

Kupanje Cane Corsa treba obavljati prema potrebi, obično svaka dva do tri mjeseca. Prečesto kupanje može isušiti kožu i oštetiti prirodna ulja u dlaci. Koristite blagi šampon posebno formuliran za pse.

Njega noktiju, ušiju i zuba također je važna. Redovito šišanje noktiju spriječit će nelagodu i potencijalne ozljede. Provjeravajte uši na znakove infekcije i čistite ih prema potrebi. Pranje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju oralnog zdravlja.

Zdravstveni problemi

Cane Corso može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna njega mogu pomoći u prevenciji ili ranom otkrivanju ovih problema.

 • Displazija kukova: Deformacija zgloba kuka koja može uzrokovati bol i poteškoće u hodanju.
 • Problemi s kožom: Razne alergije i iritacije kože.
 • Srčani problemi: Dilatativna kardiomiopatija je česta kod ove pasmine i može uzrokovati probleme sa srcem.
 • Problemi sa štitnjačom: Hipotireoza je česta kod ove pasmine i može uzrokovati letargiju, povećanje težine i probleme s kožom.
 • Entropion: Stanje gdje se kapci uvijaju prema unutra, iritirajući oko.

Redoviti pregledi kod veterinara i pažljivo praćenje zdravlja vašeg psa mogu pomoći u održavanju Cane Corsa zdravim i sretnim.

Prehrana

Prehrana Cane Corsa treba biti kvalitetna i uravnotežena. Hrana bogata proteinima i mastima pomoći će održati zdravu težinu i mišićnu masu. Preporučuje se hranjenje komercijalnom hranom visokog kvaliteta ili domaćom prehranom uz savjetovanje s veterinarom.

 • Kvalitetna suha hrana: Pruža potrebne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja zuba.
 • Mokra hrana: Može se dodati kao dodatak za povećanje unosa vlage.
 • Svježe meso i povrće: Kao dodatak komercijalnoj hrani ili kao dio domaće prehrane.

Pravilna prehrana prilagođena specifičnim potrebama Cane Corsa ključna je za dug i zdrav život.

Idealno životno okruženje

Cane Corso najbolje se osjeća u kući s velikim dvorištem gdje može slobodno trčati. Ova pasmina voli biti aktivna i potrebno joj je dovoljno prostora za kretanje.

Stanovanje u stanu može biti moguće ako se osiguraju redovite duge šetnje i fizička aktivnost. Međutim, važno je napomenuti da Cane Corso treba puno mentalne stimulacije kako bi bio sretan i zadovoljan.

Socijalna interakcija s obitelji i redoviti treninzi ključni su za dobrobit Cane Corsa. Ova pasmina voli provoditi vrijeme s ljudima i biti uključena u obiteljske aktivnosti.

Odabir šteneta

Odabir šteneta Cane Corsa zahtijeva pažljivo istraživanje i odabir pouzdanog uzgajivača. Dobri uzgajivači će pružiti informacije o zdravstvenim pregledima i povijesti roditelja šteneta.

 • Provjerite uvjete u kojima se štenci uzgajaju: Osigurajte da su čisti i zdravi.
 • Pitajte za zdravstvene certifikate: Osigurajte da su roditelji pregledani na uobičajene genetske bolesti.
 • Promatrajte ponašanje šteneta: Tražite znake zdravog i uravnoteženog temperamenta.

Pažljiv odabir šteneta i pravilna briga od ranih dana pomoći će osigurati dug i zdrav život za vašeg Cane Corsa.

Zanimljivosti o pasmini Cane Corso

Cane Corso ima mnoge zanimljive karakteristike koje ga čine jedinstvenom pasminom. Ovi psi su poznati po svojoj hrabrosti i odanosti, ali i po nekim manje poznatim činjenicama.

Simbol lojalnosti

U Italiji, Cane Corso je simbol lojalnosti i hrabrosti. Ovi psi često se daruju kao znak poštovanja i sreće.

Uloga u kulturi

Cane Corso je često prikazan u filmovima i knjigama zbog svog impresivnog izgleda i karaktera. Njihova prisutnost i zaštitnička priroda čine ih popularnim izborom za uloge pasa čuvara.

Adaptacija na klimu

Unatoč kratkoj dlaci, Cane Corso se dobro prilagođava različitim klimatskim uvjetima. Njihova gusta koža pruža određenu izolaciju kako od hladnoće, tako i od vrućine.

Ove zanimljivosti pružaju dublji uvid u pasminu Cane Corso i pokazuju zašto su ovi psi toliko cijenjeni i voljeni diljem svijeta.

Similar Posts