Evo Koliko ima Država na Svijetu

Podijeli:

Broj država u svijetu varira ovisno o različitim međunarodnim kriterijima i priznanjima. Većina ljudi se oslanja na broj članica Ujedinjenih naroda kako bi dobili općeprihvaćeni odgovor na pitanje koliko ima država. Trenutno, Ujedinjeni narodi priznaju 193 države članice, ali postoje i drugi teritoriji i regije koji traže neovisnost ili su djelomično priznati. Ovaj članak istražuje koliko ima država na svijetu prema različitim standardima.

Broj država prema Ujedinjenim narodima

Ujedinjeni narodi trenutno priznaju 193 države članice. Ovaj broj obuhvaća većinu suverenih zemalja koje imaju međunarodno priznanje i članstvo u ovoj globalnoj organizaciji. Pristupanje Ujedinjenim narodima zahtijeva ispunjavanje određenih kriterija i opće prihvaćanje od strane postojećih članica.

Priznavanje države od strane Ujedinjenih naroda daje joj pristup međunarodnim forumima i pomaže u stabilizaciji njezinih međunarodnih odnosa. Također, to može pomoći zemlji u pristupu međunarodnoj pomoći i trgovinskim sporazumima.

Međutim, pridruživanje Ujedinjenim narodima ne osigurava automatski priznanje od svih država članica, jer neke zemlje mogu imati bilateralne sporove ili političke razloge za nepriznavanje određenih novih članica.

Drugi entiteti koji traže priznanje

Postoje brojni entiteti koji nisu univerzalno priznati kao države ali traže međunarodno priznanje. Primjeri uključuju Kosovo, Tajvan, Palestina, i Zapadna Sahara. Ovi entiteti često imaju djelomično priznanje i svoje vlade, ali se suočavaju s otporom od određenih država koje osporavaju njihov suverenitet.

Djelomično priznate države mogu imati ograničen pristup međunarodnim organizacijama i često su predmet međunarodnih sporova ili pregovora. Njihov status može stvoriti kompleksne diplomatske i političke situacije.

Takvi entiteti se bore za punopravno priznanje kako bi osigurali ekonomsku neovisnost, međunarodnu podršku i pristup globalnim trgovinskim i političkim sistemima, što je ključno za njihov razvoj i stabilnost.

Kako se broji broj država?

Brojanje država nije jednostavan proces zbog različitih kriterija koji se primjenjuju u međunarodnim odnosima. Većina međunarodnih standarda se oslanja na članstvo u Ujedinjenim narodima kao ključni kriterij za priznanje države.

Osim članstva u Ujedinjenim narodima, neke države se mogu smatrati nezavisnima na temelju njihovog priznanja od strane značajnog broja drugih suverenih država. Ovo može uključivati bilateralne sporazume i članstvo u drugim međunarodnim organizacijama.

Pravni kriteriji za priznanje država obuhvaćaju suverenitet, stalnu populaciju, definiran teritorij i sposobnost održavanja međunarodnih odnosa. Svaki od ovih aspekata igra ulogu u određivanju broja država koje su globalno priznate.

Razlike u priznanju država

Razlike u priznanju država proizlaze iz političkih, povijesnih i strateških interesa različitih zemalja. Na primjer, priznavanje Izraela varira među zemljama na temelju regionalnih političkih situacija i povijesnih odnosa.

Priznavanje država može biti selektivno i ovisno o međunarodnim savezništvima i političkim pritiscima. Ovo često dovodi do kompleksnih međunarodnih odnosa i može utjecati na međunarodnu trgovinu i diplomaciju.

U nekim slučajevima, zemlje mogu privremeno priznati državu ili entitet kao dio diplomatskih pregovora, što može promijeniti međunarodni pravni i politički pejzaž.

Utjecaj politike na priznavanje država

Političke odluke imaju ključnu ulogu u procesu priznavanja država. Velike sile kao što su Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija koriste svoj politički utjecaj da podrže ili ospore priznavanje država, često u skladu sa svojim strateškim interesima.

Politički interesi mogu također voditi do promjena u priznavanju, kao što je to bio slučaj s priznavanjem ili povlačenjem priznanja određenih država tijekom hladnog rata i nakon njega. Ove odluke mogu imati dugoročne posljedice na međunarodne odnose i stabilnost regija.

Utjecaj međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjeni narodi, također igra važnu ulogu u oblikovanju kriterija i procesa priznavanja država, što može dodatno komplicirati politički proces.

Budući trendovi u promjeni broja država

Očekuje se da će se broj priznatih država mijenjati zbog globalnih političkih i socijalnih promjena. Procesi dekolonizacije, separatistički pokreti i promjene granica mogu rezultirati formiranjem novih država.

Globalizacija i međunarodni pritisak također mogu utjecati na priznavanje država, čineći međunarodnu zajednicu sve više povezanom i ovisnom o zajedničkim standardima za priznanje suvereniteta.

Praćenje ovih trendova zahtijeva kontinuiranu pažnju na međunarodne odnose i političke promjene, što može dovesti do redefiniranja globalne mape u budućnosti.

Similar Posts