Tlak u Gumama: Evo Zašto je Važan i Kako ga Točno Izmjeriti

Podijeli:

Pravilan tlak u gumama ključan je za sigurnost, učinkovitost goriva i dugovječnost vašeg vozila. Mnogi vozači ne znaju koliko je važno redovito provjeravati i prilagođavati tlak u gumama, što može dovesti do nepotrebnog troška i rizika na cesti. U ovom članku, objasnit ću zašto je pravilan tlak u gumama važan i kako ga točno izmjeriti. Održavanje optimalnog tlaka u gumama nije samo pitanje tehničkog održavanja; to je pitanje sigurnosti svih nas na cesti.

Zašto je Pravilan Tlak u Gumama Važan

Pravilan tlak u gumama temelj je sigurne i učinkovite vožnje. Ne samo da osigurava optimalnu performansu vašeg vozila, već i smanjuje rizik od nesreća uzrokovanih pucanjem gume ili gubitkom kontrole nad vozilom. Redovita kontrola i prilagodba tlaka ključne su za održavanje dobrog stanja vašeg automobila.

Osim sigurnosnih razloga, pravilan tlak u gumama doprinosi uštedi goriva i smanjenju emisije štetnih plinova. Gume s nedovoljnim tlakom povećavaju otpor kotrljanja, što znači da vaše vozilo mora potrošiti više goriva da bi se kretalo. Zato je bitno redovito provjeravati tlak u gumama, posebno prije dužih putovanja.

Kako Tlak u Gumama Utječe na Sigurnost Vožnje

Nedovoljan tlak u gumama može dovesti do prekomjernog zagrijavanja, povećavajući rizik od pucanja gume tijekom vožnje. To može uzrokovati iznenadni gubitak kontrole nad vozilom, što je posebno opasno na visokim brzinama. Pravilan tlak ključan je za održavanje strukturne integriteta gume.

S druge strane, previsok tlak može smanjiti površinu kontakta gume s cestom, što rezultira slabijim prianjanjem. To može biti posebno problematično pri kočenju ili vožnji po mokrom kolniku, povećavajući rizik od proklizavanja. Balansiran tlak u gumama osigurava optimalno prianjanje i stabilnost.

Također, nejednak tlak u gumama može dovesti do neujednačenog trošenja, što smanjuje efikasnost kočenja i upravljivost vozila. Redovita kontrola tlaka u svim gumama osigurava ravnomjerno trošenje i duži vijek trajanja guma.

Utjecaj na Potrošnju Goriva i Okoliš

Gume s nedovoljnim tlakom povećavaju otpor kotrljanja, što znači da motor mora raditi jače kako bi vozilo održalo željenu brzinu. To direktno utječe na veću potrošnju goriva i veće emisije CO2. Pravilno napuhane gume mogu značajno smanjiti potrošnju goriva, čime se smanjuju i operativni troškovi.

Smanjenje emisija štetnih plinova važan je korak u borbi protiv klimatskih promjena. Održavanje pravilnog tlaka u gumama jedna je od najjednostavnijih mjera koju vozači mogu poduzeti kako bi doprinijeli ekološkoj održivosti. To je jednostavan, ali efikasan način za smanjenje vašeg ugljičnog otiska.

Osim toga, pravilan tlak u gumama smanjuje potrebu za proizvodnjom novih guma, čime se dodatno smanjuje ekološki utjecaj. Manje otpada znači manje opterećenje za okoliš, što čini pravilan tlak u gumama važnim ne samo za vašu sigurnost i novčanik, već i za planet.

Životni Vijek Guma i Tlak

Nepravilan tlak u gumama jedan je od glavnih uzroka njihovog prijevremenog trošenja. Gume s nedovoljnim tlakom troše se brže zbog povećanog otpora kotrljanja i prekomjernog zagrijavanja. To ne samo da smanjuje sigurnost, već i povećava troškove zamjene guma.

S druge strane, previsok tlak može dovesti do trošenja središnjeg dijela gaznog sloja, smanjujući efikasnost kočenja i prianjanje. Pravilno održavanje tlaka u gumama osigurava ravnomjerno trošenje, maksimizira vijek trajanja guma i poboljšava ukupne performanse vožnje.

Redovitim provjeravanjem i prilagođavanjem tlaka u gumama možete značajno produljiti njihov životni vijek. To ne samo da štedi novac, već i smanjuje količinu otpada, doprinoseći očuvanju okoliša. Pravilno održavane gume ključne su za sigurnost, učinkovitost i ekološku održivost vašeg vozila.

Kako Točno Izmjeriti Tlak u Gumama

Mjerenje tlaka u gumama jednostavan je proces koji možete obaviti sami uz pomoć pravog alata. Važno je redovito provjeravati tlak, najbolje ujutro kada su gume hladne, jer vožnja može povećati tlak u gumama zbog zagrijavanja. Evo koraka:

 • Provjerite preporučeni tlak: Naći ćete ga u priručniku vašeg vozila ili na naljepnici unutar okvira vrata.
 • Koristite pouzdan mjerač tlaka: Digitalni mjerači su najtočniji, ali i tradicionalni mogu dobro poslužiti.
 • Mjerite tlak: Skinite poklopac s ventilčića gume i pritisnite mjerač na ventil. Zabilježite vrijednost i usporedite s preporučenim tlakom.
 • Prilagodite tlak: Ako je potrebno, napumpajte ili ispustite zrak iz gume dok ne postignete preporučeni tlak.
 • Provjerite sve gume: Uključujući i rezervnu gumu.

Redovita provjera i prilagodba tlaka u gumama osigurava optimalnu sigurnost i učinkovitost vašeg vozila. Ne zaboravite redovito provjeravati tlak, posebno prije dužih putovanja ili promjene temperature.

Alati Potrebni za Mjerenje Tlaka u Gumama

Za točno mjerenje tlaka u gumama potrebni su vam odgovarajući alati. Osnovni alat je mjerač tlaka u gumama, koji dolazi u nekoliko varijanti:

 • Digitalni mjerači tlaka: Nude visoku točnost i lako čitljive digitalne zaslone.
 • Analogni mjerači tlaka: Tradicionalni mjerači s pokazivačem; robustni su i jednostavni za korištenje.
 • Mjerači tlaka s olovkom: Kompaktni i ekonomični, ali možda nisu toliko točni kao digitalni ili analogni mjerači.

Osim mjerača tlaka, možda će vam trebati i kompresor za zrak ako trebate dodati zrak u gume. Mnoge benzinske postaje imaju kompresore, ali imati vlastiti može biti praktično za kućnu upotrebu.

Kvalitetan alat ključan je za točno mjerenje i prilagodbu tlaka u gumama. Ulaganje u dobar mjerač tlaka može vam pomoći održavati gume u optimalnom stanju i osigurati sigurnu vožnju.

Korak po Korak: Mjerenje Tlaka u Gumama

Pravilno mjerenje tlaka u gumama važan je dio održavanja vašeg vozila. Postupak je jednostavan i brz:

 1. Pronađite preporučeni tlak za vaše gume u priručniku vozila ili na naljepnici na unutrašnjosti vrata vozača.
 2. Koristite pouzdan mjerač tlaka za provjeru tlaka u svakoj gumi.
 3. Provjeravajte tlak dok su gume hladne, najbolje ujutro prije vožnje.
 4. Prilagodite tlak ako je potrebno, dodajući ili ispumpavajući zrak do preporučene vrijednosti.
 5. Ne zaboravite provjeriti i rezervnu gumu.

Redovita provjera tlaka u gumama pomaže u očuvanju sigurnosti na cesti, smanjuje troškove goriva i produljuje životni vijek guma. Učinite to dijelom svoje redovite rutine održavanja vozila.

Često Postavljana Pitanja o Tlaku u Gumama

Kada Trebam Provjeravati Tlak u Gumama?

Najbolje je provjeravati tlak u gumama najmanje jednom mjesečno i prije svakog dužeg putovanja. Tlak treba provjeravati kada su gume hladne za najtočnije čitanje.

Što Učiniti Ako Tlak u Jednoj Gumi Stalno Pada?

Ako primijetite da tlak u jednoj gumi stalno pada, to može ukazivati na probušenu gumu ili problem s ventilom. Gumu treba što prije pregledati i popraviti ili zamijeniti.

Kako Temperatura Utječe na Tlak u Gumama?

Promjene temperature mogu značajno utjecati na tlak u gumama; hladno vrijeme može smanjiti tlak, dok toplije temperature mogu povećati tlak. Važno je redovito provjeravati i prilagođavati tlak s promjenom godišnjih doba.

Savjeti za Održavanje Pravilnog Tlaka u Gumama

Održavanje pravilnog tlaka u gumama ne zahtijeva puno truda, ali može imati veliki utjecaj na vašu vožnju. Evo nekoliko savjeta:

 • Redovito provjeravajte tlak u svim gumama, uključujući rezervnu.
 • Koristite pouzdan mjerač tlaka za točna mjerenja.
 • Prilagodite tlak prema preporukama proizvođača vozila.
 • Provjeravajte gume na znakove oštećenja ili neujednačenog trošenja.

Pravilno održavane gume ključne su za sigurnost, učinkovitost i udobnost vaše vožnje. Redovitom provjerom i prilagodbom tlaka možete osigurati da vaše gume traju duže i doprinose boljoj vožnji.

Što Učiniti Ako Tlak u Gumama Nije Ispravan

Ako otkrijete da tlak u gumama nije u skladu s preporukama, važno je odmah poduzeti akciju. Za gume s nedovoljnim tlakom, koristite kompresor za dodavanje zraka dok ne dostignete preporučenu vrijednost. Za gume s previsokim tlakom, pažljivo ispustite zrak dok ne dosegnete idealan tlak.

U slučaju stalnih problema s tlakom u gumama, posavjetujte se s profesionalcem. Možda postoji skriveni problem koji zahtijeva popravak ili zamjenu gume. Pravilno održavanje tlaka u gumama osigurava sigurnost na cesti i optimalne performanse vašeg vozila.

Similar Posts