10 Vježbi Koje se Preporučuju pri Dugotrajnom Radu za Računalom

Vježba Koje se Preporučuju pri Dugotrajnom Radu za Računalom
Podijeli:

Rad za računalom može imati negativne posljedice za tijelo, osobito ako se provode dugi sati bez pauze. Pravilno izvođenje vježbi može pomoći u smanjenju napetosti i očuvanju zdravlja. U ovom članku navest ćemo 10 vježbi koje se preporučuju pri dugotrajnom radu za računalom kako biste izbjegli bolove u leđima, vratu te ostale uobičajene tegobe.

1. Vježbe za oči

Vježbe za oči su ključne pri radu za računalom kako bi se spriječio umor očiju. Preporučuje se svakih 20 minuta gledati u daljinu 20 sekundi kako bi se oči odmorile. Također, korisno je povremeno izvoditi kružne pokrete očima i fokusirati se na različite udaljenosti kako bi se smanjila napetost očnih mišića.

2. Istezanje vrata

Istezanje vrata može ublažiti napetost uzrokovanu dugim satima sjedenja. Lagano nagnite glavu prema jednom ramenu, zadržite nekoliko sekundi, a zatim ponovite na drugu stranu. Rotirajte glavu u kružnim pokretima kako bi se smanjila ukočenost u području vrata.

3. Rotacije ramenima

Rotacije ramenima pomažu smanjiti napetost u ramenima i gornjem dijelu leđa. Izvedite polaganu rotaciju ramenima prema gore, unatrag, dolje pa prema naprijed. Ponovite vježbu nekoliko puta kako bi se mišići opustili i poboljšala cirkulacija.

4. Podizanje ruku i istezanje

Podizanje ruku iznad glave dok sjedite može pomoći u istezanju gornjeg dijela tijela. Podignite ruke visoko, isprepletite prste i istegnite se prema stropu. Držite nekoliko sekundi za duboko istezanje duž kralježnice.

5. Istezanje prstiju i zglobova

Dugotrajno tipkanje može uzrokovati ukočenost prstiju i zglobova. Redovito istežite prste ruku, rotirajte zglobove i stisnite ih u šake, a zatim ih opustite. Ove jednostavne vježbe mogu poboljšati fleksibilnost i cirkulaciju.

6. Torzijske rotacije trupa

Torzijske rotacije trupa odlične su za smanjenje ukočenosti u srednjem dijelu leđa. Sjedeći, stavite ruke na stražnji dio stolice i polako rotirajte trup s jedne na drugu stranu. Ova vježba pomaže u opuštanju i mobilnosti kralježnice.

7. Vježbe za leđa

Vježbe za jačanje leđa su važne za održavanje dobrog držanja. Jedna od vježbi je ‘mačka-krava’, gdje naizmjenično savijate i ispravljate leđa dok ste na sve četiri. Ovo pomaže u održavanju fleksibilnosti kralježnice.

8. Hodanje ili lagano trčanje na mjestu

Hodanje ili lagano trčanje na mjestu može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju umora. Kratke pauze za hodanje svakih sat vremena pomoći će u revitalizaciji tijela i uma.

9. Čučnjevi ili polučučnjevi

Izvođenje čučnjeva ili polučučnjeva pomaže u jačanju mišića nogu i poboljšava cirkulaciju. Ove vježbe možete izvoditi uz stolicu kao podršku kako biste osigurali pravilno držanje i izbjegli ozljede.

10. Istezanje nogu i gležnjeva

Za kraj, istezanje nogu i gležnjeva je važno za one koji dugo sjede. Istezanje potkoljenica i rotiranje gležnjeva pomoći će u smanjenju ukočenosti i podržavanju zdrave cirkulacije kroz donje ekstremitete.

Similar Posts