Vodič za Punjenje Mobitela Preko Mobitela: Evo Kako Napuniti Jedan Mobitel Koristeći Drugi

Vodič Za Punjenje Mobitela Preko Mobitela
Podijeli:

U današnje vrijeme, mobiteli su postali neizostavan dio naših života, pružajući nam ne samo sredstvo komunikacije nego i pristup ogromnoj količini informacija i zabave. No, što učiniti kada vam se baterija na mobitelu isprazni, a niste u mogućnosti koristiti uobičajeni punjač? Rješenje može biti punjenje jednog mobitela koristeći drugi. Ovaj vodič će vam pokazati kako napuniti mobitel korištenjem drugog mobitela, što može biti izuzetno korisno u situacijama kada vam je potrebna hitna pomoć za oživljavanje baterije.

Što Vam Je Potrebno Za Punjenje Mobitela Preko Drugog Mobitela

Za uspješno punjenje jednog mobitela koristeći drugi, nekoliko ključnih komponenti je neophodno. Prvo i osnovno, trebat će vam USB kabel kompatibilan s oba uređaja. Ovisno o modelima mobitela, to može biti USB-C na USB-C kabel ili možda USB-C na Micro-USB, ovisno o tome koje priključke imaju vaši uređaji. Druga bitna stvar je da barem jedan od mobitela podržava reverzibilno punjenje ili funkciju ‘power share’, što znači da može funkcionirati kao prijenosna baterija za punjenje drugih uređaja.

Da biste započeli s punjenjem, potrebno je provjeriti imate li odgovarajući kabel i provjeriti podržava li vaš mobitel opciju dijeljenja energije. Ako je odgovor da, spremni ste za sljedeći korak.

Korak-po-korak: Kako Izvesti Punjenje

Punjenje mobitela preko drugog mobitela može se izvesti slijedeći nekoliko jednostavnih koraka:

 • Provjerite kompatibilnost: Osigurajte da oba uređaja podržavaju funkciju dijeljenja energije.
 • Povežite uređaje: Koristite odgovarajući USB kabel za povezivanje dva mobitela.
 • Aktivirajte opciju dijeljenja energije: Na mobitelu koji će služiti kao izvor energije, aktivirajte opciju za dijeljenje energije.
 • Provjerite početak punjenja: Nakon aktivacije, provjerite je li drugi mobitel počeo primati napajanje.
 • Praćenje punjenja: Držite oba uređaja povezana sve dok se mobitel koji se puni ne napuni do željene razine.

Pravilnim slijedom ovih koraka, možete lako napuniti svoj mobitel koristeći drugi uređaj. Ova metoda može biti posebno korisna u situacijama kada nemate pristup tradicionalnom punjaču ili električnoj utičnici.

Koje Mobitele Možete Koristiti Za Obostrano Punjenje

Ne svi mobiteli podržavaju funkciju obostranog punjenja. Evo nekih primjera uređaja koji to omogućavaju:

 • Samsung Galaxy S10 i noviji modeli
 • Huawei Mate 20 Pro i noviji modeli
 • Xiaomi Mi 9 i noviji modeli
 • Sony Xperia XZ2 i noviji modeli
 • OnePlus 8 Pro i noviji modeli

Važno je napomenuti da se lista uređaja koji podržavaju ovu funkciju neprestano širi, stoga uvijek provjerite specifikacije svog uređaja ili se obratite proizvođaču za najnovije informacije.

Ova opcija predstavlja revolucionaran korak u svijetu mobilne tehnologije, omogućavajući korisnicima veću fleksibilnost i neovisnost o tradicionalnim izvorima napajanja.

Sigurnosni Savjeti Za Punjenje Mobitela Preko Mobitela

Kada punite mobitel preko drugog mobitela, važno je slijediti nekoliko sigurnosnih mjera kako biste zaštitili oba uređaja. Prvo, nemojte ostavljati uređaje bez nadzora dok su povezani, posebno ako koristite uređaje različitih proizvođača. Drugo, izbjegavajte punjenje do maksimuma kako ne biste pretjerano iscrpili bateriju uređaja koji služi kao izvor energije.

Također, pazite da ne preopteretite uređaje, jer to može dovesti do pregrijavanja i potencijalno oštetiti baterije ili unutarnje komponente oba mobitela. Preporuča se koristiti funkciju punjenja kada su oba uređaja na sobnoj temperaturi, izbjegavajući ekstremne uvjete koji bi mogli negativno utjecati na proces punjenja i zdravlje baterije.

Prednosti i Nedostaci Punjenja Mobitela na Ovaj Način

Punjenje mobitela preko drugog mobitela može biti izuzetno korisno, ali važno je razmotriti i prednosti i nedostatke ovakve metode punjenja.

Prednosti:

 • Praktičnost: Omogućava punjenje uređaja u situacijama kada niste u blizini utičnice ili nemate pristup tradicionalnom punjaču.
 • Fleksibilnost: Možete napuniti svoj uređaj koristeći bateriju prijateljevog mobitela, što može biti spas u hitnim situacijama.
 • Smanjenje potrebe za nošenjem dodatnih punjača: Ako putujete s više uređaja koji podržavaju međusobno punjenje, možda nećete trebati nositi više punjača.

Nedostatci:

 • Smanjenje dometne sposobnosti oba uređaja: Uređaj koji služi kao izvor energije brže će se isprazniti.
 • Moguća šteta na uređajima: Ako se ne pridržavate sigurnosnih uputa, postoji rizik od oštećenja baterije ili elektronike.
 • Ograničena brzina punjenja: Ova metoda punjenja možda neće biti tako brza kao korištenje zidnog punjača ili punjače visoke snage.

Alternativni Načini Punjenja Mobitela Kad Ste U Nevolji

Ako se nađete u situaciji kada trebate napuniti svoj mobitel, ali niste u mogućnosti koristiti drugi mobitel, postoji nekoliko alternativnih metoda:

 • Prijenosne baterije (power bank): Ovo je praktično rješenje koje vam omogućava punjenje uređaja bilo gdje.
 • Solarni punjači: Ako ste na otvorenom, solarni punjači mogu biti korisni za punjenje uređaja koristeći sunčevu energiju.
 • Automobilski punjači: Ako imate pristup automobilu, možete koristiti automobilski punjač za napajanje svog mobitela.
 • Ručni dinamo punjači: Za iznimno hitne situacije, ručni dinamo punjači omogućavaju punjenje uređaja okretanjem ručice.

Iako su ove alternative korisne, važno je uvijek biti spreman i razmisliti unaprijed o svojim potrebama za napajanjem, posebno ako planirate duže putovanje ili boravak na mjestima s ograničenim pristupom električnoj energiji.

Similar Posts